Volledig scherm
PREMIUM
Rudie Elferink, oud-inwoner van Almelo, kwam voor de VN al in tal van brandhaarden op de wereld. Hij woont in Jeruzalem. Hij is voor de feestdagen even terug in Almelo. © Robin Hilberink

Rudie uit Almelo komt voor zijn werk op de gevaarlijkste plekken ter wereld

ALMELO - Iedereen wil wereldvrede. Oud-Almeloër Rudie Elferink levert zijn bijdrage als medewerker van de Verenigde Naties (VN), van Nicaragua tot Soedan: „We maken echt het verschil.”

Rudie Elferink heeft inmiddels in meer dan zestig landen gewerkt. En hij zou vóór zijn pensioen graag nog aan de slag gaan in brandhaarden als Afghanistan, Somalië en Jemen. Het reizen zit hem in het bloed. Maar waar de oud-militair ook aan de slag gaat, altijd keert hij terug naar Almelo, om zijn kameraden te zien, een biertje te drinken in proeflokaal België en even weer op zoek te gaan naar de wortels van zijn bestaan. Dit jaar komt Elferink in juni weer terug, om samen met zijn broer Gerard - die op Bali een duikschool heeft - een reünie van voormalig Dutchbatt te bezoeken. Het is veertig jaar geleden dat deze VN-vredesmacht (UNIFIL) in Zuid-Libanon werd ingezet.