Volledig scherm
Canisius locatie Almelo is één van de scholen die binnenkort zonnepanelen plaatst. © Lenneke Lingmont

Scholen in Almelo plaatsen zonnepanelen

ALMELO - Scholen Canisus en Pius X (locatie Cesar Franckstraat) plaatsen binnenkort zonnepanelen op hun dak. De scholen willen hiermee bijdragen aan duurzaamheid. 

De aanschaf van de zonnepanelen is onderdeel van een groot project van de Stichting Carmelcollege. Canisius en Pius X vallen onder die stichting. Die stichting heeft subsidie aangevraagd voor de aanschaf van zonnepanelen voor in totaal dertig scholen in Oost-Nederland. 

Bij Pius X worden eind deze maand 640 zonnepanelen op het dak geplaatst, Canisius is begin maart aan de beurt. Daar worden 722 panelen gelegd. Bij Canisius in Tubbergen werden vorige maand nog 548 panelen op het dak geplaatst. „Bij de locatie van Pius aan de Van Renneslaan in Almelo is het lastiger, omdat we dat gebouw delen met het Noordik”, legt Cherinda Daemen uit. Zij is woordvoerder voor Pius en Canisius. 

De vestiging van Pius X in Rijssen krijgt wel zonnepanelen. Die 157 panelen moeten daar eind maart op het dak liggen.

Verduurzamen

De reden achter de plaatsing is vooral het milieuaspect van de zonnepanelen. „We willen onze gebouwen hiermee verduurzamen”, stelt Fijke Hoogendijk van Stichting Carmelcollege. Voor Pius en Canisius komt het neer op een totale investering van 502.000 euro exclusief btw. Dat wordt gedeeltelijk betaald met subsidies. 

De panelen worden niet alleen gebruikt om energie op te wekken, ook wordt de werking van de zonnepanelen af en toe bij de lesstof gebruikt „De leraren zijn daar vrij in, maar het wordt natuurlijk wel gestimuleerd om de zonnepanelen bij de lesstof te halen als dat aansluit”, verklaart Daemen.