Volledig scherm
© Lars Smook

Screens nodig voor ramen snikhete flats centrum Almelo

ALMELO - De appartementen van het Warenhuis voldoen aan de wettelijke eisen, maar op zomerse dagen kunnen bewoners het toch flink benauwd krijgen vanwege de hitte. Om dat te voorkomen worden maatregelen geadviseerd. Dat is de uitkomt van een onderzoek.

Het is een opzienbarend probleem in hartje Almelo.  Op zomerse dagen is het snikheet in appartementencomplex Het Warenhuis aan het Marktplein. De temperatuur in de woon- en slaapkamers loopt dan op tot boven de 30 graden. Voor bewoners niet te harden. Met airco's kunnen ze de hitte niet verdrijven. Ouders waren afgelopen zomers zelfs genoodzaakt hun pasgeboren dochter bij opa en oma onder te brengen. 

Geen garantie

Na herhaaldelijke klachten heeft corporatie Beter Wonen, de eigenaar van het complex, onderzoek laten doen naar de ventilatie en koeling van de woningen. Uitkomst van dat onderzoek, verricht door het Aveco de Bondt, is dat de appartementen aan de wettige eisen voldoen. Dat wil echter niet zeggen dat er niets aan de hand is, blijkt uit het onderzoeksrapport. ‘Het voldoen aan wettelijke eisen geen garantie dat in de praktijk geen problemen ontstaan. De wettelijke eisen moeten worden gezien als het absolute minimum waaraan voldaan moet worden. Om binnenklimaatklachten te voorkomen moet een hogere ambitie worden gesteld’, aldus het onderzoek.

Als oorzaken van de hitte worden aangevoerd: de goede isolatie en afwezigheid van kieren (daardoor kan warmte moeilijk naar buiten), beperkte ventilatiemogelijkheden (doordat appartementen grenzen binnengang kan het er niet goed doorwaaien), warme gevel in binnenstad (extra opwarming lucht). Om de warmte buiten te houden adviseert het bureau buitenzonwering (screens) aan te plaatsen op de kozijnen van de woonkamer. Tevens wordt plafondventilatoren aanbevolen. Bewoners wordt geadviseerd op warme dagen de ramen overdag dicht te houden en ze ’s nachts te openen. 

Beter Wonen neemt de aanbevelingen ter harte, laat een woordvoerder weten.