presentatrice Sophie Hilbrand probeert alsnog een vraaggesprek te regelen met burgemeester Arjen Gerritsen, na afloop van de raadsvergadering.
Volledig scherm
presentatrice Sophie Hilbrand probeert alsnog een vraaggesprek te regelen met burgemeester Arjen Gerritsen, na afloop van de raadsvergadering. © Henk Bouwhuis

Sophie Hilbrand kan burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo niet verleiden voor tv-camera

ALMELO - Presentatrice Sophie Hilbrand van BNN/VARA  doet dinsdagavond na de raadsvergadering in het Almelose stadhuis een ultieme poging om een vraaggesprek te regelen met burgemeester Arjen Gerritsen.

Hilbrand kon praten als Brugman. maar het was tevergeefs. De burgemeester  volhardt in zijn weigering om vragen te beantwoorden voor het tv-programma De Opstandelingen. Met de volgende reden. „Het pas een bestuurder niet om uitspraken te doen over zaken, die onder de rechter zijn, waar een zienswijze over is ingediend, of die van persoonlijk van aard zijn. Dat zou niet netjes zijn en daarom doe ik het niet. Dat is een dilemma en ongemak dat je als bestuurder hebt, maar ook een verantwoordelijkheid”, aldus Gerritsen. Ook in algemene zin wil de burgemeester geen commentaar leveren. „Dan kom je toch in een situatie dat je je moet uitlaten over individuele gevallen. Dat hoor je als burgemeester niet te doen.”

Heel bijzonder

Deze opstelling is niet veranderd, bleek gisteren na de raadsvergadering. Voor een draaiende camera verzocht Hilbrand de burgemeester nogmaals vragen te beantwoorden. Zonder resultaat. Tijdens het gesprekje werd duidelijk dat ook andere collegeleden zich niet voor de camera van VARA/BNN willen verantwoorden. „Heel bijzonder. Dit hebben wij in andere gemeenten nog nooit meegemaakt”, verklaarde researcher Salima Bouchtaoui van het tv-programma even later. Eerder in de vergadering wilde raadslid Harry De Olde van de Partij Vrij Almelo opheldering vragen over de handelwijze van de burgemeester in deze kwestie. De Olde mocht zijn vragen niet stellen, van voorzitter Gerritsen. Een reden werd niet gegeven. Wel werd duidelijk dat het presidium, dat de raadsvergadering voorbereidt, er zich over had gebogen.

Op een andere manier werkt de gemeente Almelo overigens wel mee aan het programma. Er is een gesprek met redacteuren geweest. Ook worden ze van documentatie voorzien. De aanwezigheid van de cameraploeg van BNN/VARA in de raadszaal was vooraf aangekondigd. Inwoners die aan het programma meewerken zaten op de publieke tribune. Spannende zaken werden overigens niet besproken.

Op zoek naar onrecht

Het tv-programma maakt zeven dagen opnames in Almelo. De Opstandelingen gaat over burgers die bij de lokale overheid tegen een muur lopen. De programmamakers gaan daarbij ‘op zoek naar onrecht’. Het gaat om een serie van zes afleveringen, waarvan er een over Almelo gaat. Op 28 mei is de eerste uitzending gepland, prime-time op NPO3. Ondanks zijn weigering zal de burgemeester toch te zien zijn in de documentaire-reeks. Want de programmamaker zal dankbaar gebruik maken van de opnames van de spannende dialoog tussen Gerritsen en Hilbrand.