De snelheid bij het kruispuntgaat van 70 kilometer per uur naar 50 kilometer op de drukke momenten, vanaf april 2020.
Volledig scherm
De snelheid bij het kruispuntgaat van 70 kilometer per uur naar 50 kilometer op de drukke momenten, vanaf april 2020. © Cris Sohier

Speciale borden op Van Rechteren Limpurgsingel Almelo moeten snelheid op kruispunt omlaag brengen

ALMELO - De veilige oversteek op het kruispunt Van Rechteren Limpurgsingel en de Berkelstraat komt er. De gemeente Almelo gaat daar zogenaamde dynamische verkeersborden plaatsen. Door die borden gaat de maximale snelheid op de singel op de drukste momenten omlaag naar 50 kilometer per uur, in plaats van de geldende 70 kilometer per uur. 

Met het plan voert Almelo een voorstel van het CDA uit. Die partij kwam tijdens de raadsvergadering over het lokale meerjarenbeleid met een motie om de veiligheid op de weg te verbeteren. CDA-fractievoorman Marcel Zielman gaf toen aan dat automobilisten meestal niet afremmen voor een oranje licht op de kruising, maar juist extra gas bij geven. Volgens de CDA’er ontstaan er daarom regelmatig gevaarlijke situaties, waarbij bijvoorbeeld schooljeugd uit de buurt betrokken is. 

Scholieren en sporters

In het verleden trok de directie van de nabijgelegen basisschool De Windhoek ook al eens aan de bel. Rijen met fietsende leerlingen komen wel eens in het gedrang, als ze de singel willen oversteken, omdat automobilisten toch nog even het gaspedaal intrappen. Het verzoek om de situatie aan te pakken, kwam eveneens van voetbalvereniging AVC Heracles. Veel leden passeren de kruising om het clubterrein te bereiken. 

70 naar 50

De gemeente Almelo wil nu op ongeveer 250 meter afstand van het kruispunt dynamische verkeersborden plaatsen. Die verkeersborden springen aan tijdens de spits, waardoor passerende bestuurders hun snelheid moeten verlagen van 70 kilometer per uur naar 50 kilometer per uur. De snelheidsbeperking geldt voor beide rijrichtingen op de Van Rechteren Limpurgsingel, vanaf de bebording tot het kruisingsvlak. 

De kosten voor de plaatsing van de verkeersborden zijn ongeveer 50.000 euro. Het plan wordt meegenomen in de bespreking van de begroting op 7 november en als er goedkeuring volgt, is de verwachting dat de borden er in april volgend jaar staan. 

De geplande borden zijn niet de eerste in hun soort in Almelo. Op de Weezebeeksingel staat ook al zo’n bord.