Volledig scherm
Stef Gierveld wist dit jaar de larkenklasse in Sneek te winnen. Zijn vader Harry werd zesde. © Rene Grouve

Stef (49) uit Aadorp troeft zijn vader af in kampioenschap Friese zeilsport

AADORP - Aadorper Harry Gierveld (74) is er niet in geslaagd om voor de zevende keer de larkenklasse van de Sneekweek op zijn naam te schrijven. „Ik ben afgetroefd door mijn zoon, Stef Gierveld.”

Zowel Harry als Stef Gierveld (49) vaart al flink wat jaren. Vader Gierveld bij voorkeur in de lark, een eenmansboot van 4 meter bij 1,40 meter, met een met lood verzwaarde onderzijde om de stevige wind de baas te kunnen blijven. Zoon Stef leefde zich eerder vooral uit in een Olympiajol, een andere zeilboot, maar richt zich de laatste tijd ook veelal op larken. 

In Aadorp

Het landelijke kampioenschap blijft dus in Aadorp, maar ditmaal bij de volgende generatie. „Ik voer dit keer een in een andere boot, een exemplaar dat ik de laatste tijd heb opgeknapt. Mijn zoon kwam in Sneek in actie in mijn vorige lark”, zegt Gierveld. Lachend: „Misschien dat dat hem geholpen heeft. Nee, serieus, hij heeft het gewoon heel goed gedaan. Ik had de pech dat er door de te harde wind maar vier wedstrijden werden gevaren. Daardoor kon ik mijn zwakste wedstrijdresultaat niet van de rest aftrekken. Dus werd ik zesde. Niets aan te doen.”

Trots, maar...

De Aadorper is trots op zijn nageslacht. Toch knaagt het. Een klein beetje. Gierveld blijft sportman. Jarenlang bleef de zeiler ongeslagen. Geen enkele Fries wist de man voor te blijven. Dat nu uitgerekend zoon Stef er met de winst vandoor gaat, is het juichen waard. Toch is en blijft Harry Gierveld competitief ingesteld. „Binnenkort moeten we het water weer op in Oudega en dan zullen we wel eens zien of hij me nog steeds voor weet te blijven.”

Volledig scherm
Harry Gierveld uit Aadorp in actie in zijn lark. © Harry Gierveld