Foto van de Stolperstein van verzetsheld Jan Gewin, overleden in het concentratiekamp Neuengamme.
Volledig scherm
Foto van de Stolperstein van verzetsheld Jan Gewin, overleden in het concentratiekamp Neuengamme. © Joop Israel

Stolperstein Almelose verzetsstrijder uitgegraven en weggegooid: ‘Dit is schandalig’

ALMELO - Uitgegraven en liefdeloos weggesmeten. Dat gebeurde met een Stolperstein (struikelsteen) op de Wierdensestraat. De steen van verzetsstrijder Jan H.C. Gewin. 

De steen lag er nog niet zo lang in, laat Joop Israel weten, één van de initiatiefnemers achter het Stolpersteine-project in Almelo. „Met mijn buurman heb ik vorige week voor slachtoffers van het naziregime die geen graf hebben, op meerdere plaatsen in Almelo 16 Stolpersteine geplaatst.”

Joden en verzetsstrijders

De steen voor Gewin was één van die stenen. „Dit jaar worden er niet alleen voor Joodse slachtoffers maar ook voor omgekomen verzetsstrijders zonder graf 10 Stolpersteine geplaatst. Een van die verzetsstrijders is Jan H.C. Gewin. Hij woonde aan de Wierdensestraat 7, ongeveer waar nu supermarkt Coöp staat.” 

Israel kreeg afgelopen woensdag een bericht van een voorbijgangster. „Zij loopt dagelijks langs de steen en kijkt er steeds met enige emotie naar. Woensdagavond bleek de plaats leeg en de steen verdwenen.” Een zoektocht levert direct resultaat op. Israel: „Verderop bij de bushalte heeft zij hem gelukkig gevonden en zij heeft hem bij de Coöp in bewaring gegeven. Ik heb de steen net opgehaald. Hij is beschadigd maar nog wel te gebruiken.”

Schande!

De Stolperstein voor de omgekomen verzetsstrijder wordt op korte termijn opnieuw geplaatst. Maar daarmee is het laatste woord nog niet gezegd, meent de initiatiefnemer. „Het is een schande dat dit in Almelo gebeurd. Of het nu vandalisme is of diefstal, van deze gedenkstenen moet je afblijven.”