Volledig scherm
Het verkeerslicht blijft soms meer dan 5 minuten op rood staan. © shutterstock

Strooptraag verkeerslicht Egbert ten Catelaan in Almelo wordt vervangen

ALMELO - Wie wel eens over de Egbert ten Catelaan naar de Wierdensestraat rijdt en dan richting Wierden wil, heeft vast wel eens langere tijd stilgestaan voor een rood verkeerslicht. De wachttijd blijkt er regelmatig fors. Zodanig dat er klachten over zijn.  

Zeker nu de Weezebeeksingel afgesloten is, kiezen veel automobilisten de route door de Ossenkoppelerhoek, langs begraafplaats ’t Groenedael, om de Wierdensestraat te bereiken. De omleiding leidt zo nu en dan tot files bij de verkeerslichten op de Egbert ten Catelaan. De installatie voor verkeer dat linksaf naar de Aalderinkshoek of Wierden wil, kan de drukte niet altijd aan. Zo is de rijtijd vooral op drukkere momenten met enkele seconden erg kort. De periode dat het verkeerslicht op rood staat, duurt soms meer dan vijf minuten, blijkt uit testen van deze krant.  

Dat zorgt voor onveilige situaties. Automobilisten kiezen er bijvoorbeeld voor om via de rechterrijstrook toch linksaf te slaan. Vaak rijden er dan nog mensen op de Wierdensestraat die dan op de rem moeten. 

Geen storing

„Toch is er geen sprake van storingen”, laat een woordvoerder van de gemeente Almelo weten. „Wel is het geval dat deze verkeersinstallatie tot de oudjes hier in Almelo behoort. Daardoor kan die bepaalde verkeerssituaties misschien niet altijd meer aan.” Het stoplicht staat daarom ook op de nominatie om komend jaar vervangen te worden, net als vier andere installaties in Almelo. In de toekomst komen er meer nieuwe exemplaren bij, want de staat van veel verkeerslichten in en rondom de stad laat behoorlijk te wensen over. 

Korte rijtijd

Wat de reden is van de korte rijtijd op de Egbert ten Catelaan, blijft overigens gissen. Een oorzaak kan zijn dat de rijstrook op de Wierdensestraat richting Wierden te kort is om te veel auto’s op te vangen. Bestuurders die vanaf de Egbert ten Catelaan de weg opdraaien, moeten vrijwel altijd nog een keer voor een rood licht wachten, als ze rechtdoor willen rijden.