Leerlingen van Talenta op het dak van de bibliotheek in Almelo. De lessen van Talenta hebben vrijwel dagelijks plaats in die bieb.
Volledig scherm
Leerlingen van Talenta op het dak van de bibliotheek in Almelo. De lessen van Talenta hebben vrijwel dagelijks plaats in die bieb. © Lenneke Lingmont Fotografie

Talenta in Almelo tot einde van dit schooljaar gered

ALMELO - Talentenschool Talenta blijft in elk geval tot het einde van dit schooljaar bestaan. Wethouder Alex Langius doet een greep in de Klijnsma gelden om de opleiding voor basisscholieren in stand te houden. 

Talenta is een opleiding waar basisscholieren die bovengemiddeld scoren, maar die wel kampen met een taalachterstand, in hun vrije tijd worden bijgespijkerd. Sinds 2015 komen er jaarlijks zo’n tachtig leerlingen met een Cito-score voor havo of vwo naar de bibliotheek om daar extra lessen te krijgen in vooral begrijpend lezen. In de zomer is er voor hen een zomerschool.

Langius zei donderdagavond na een lange dag vergaderen over de begroting voor komend jaar toch geld in een nette afsluiting dit Talenta-schooljaar te willen steken. Eerder dit jaar werd bekend dat de subsidie voor Talenta per 1 januari stopt. Dat zou betekenen dat de talentenschool ook direct in het nieuwe jaar moet stoppen. Een grote teleurstelling voor de initiatiefnemers. Voor hen was de stopzetting al zuur, maar liever wilden zij het schooljaar netjes afmaken. Met name voor de kinderen. 

53.000 euro

Omdat de wethouder nu maximaal 53.000 euro in het project pompt, kan dat dus wel. De toekomst van de Zomerschool, eveneens uitgevoerd door Talenta, blijft wel ongewis. De initiatiefnemers hebben eerder aangegeven waarschijnlijk met de opleidingen door te willen gaan, mogelijk in andere vorm. 

  1. Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’
    PREMIUM

    Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’

    ALMELO/BORNE/ENTER – Autobedrijf AutoVen is uitgelopen op een fiasco. De zaak aan de Twentelaan in Almelo is al na vier maanden gesloten. Rudy en Harriëtte van de Ven zijn naar eigen zeggen met de verkeerde mensen in zee gegaan. Die personen betichten op hun beurt het autobedrijf van allerlei duistere zaakjes. De politie heeft het in onderzoek en kwam deze vrijdag bij het Enterse bedrijf van Van de Ven in actie wegens een bedreiging.