Rechtbank Almelo.
Volledig scherm
Rechtbank Almelo. © Lars Smook

Tbs voor Enschedeër (28) na aanranding 13-jarig meisje

ALMELO - Een 28-jarige Enschedeër wacht anderhalf jaar cel en tbs met dwangverpleging omdat hij de 13-jarige dochter van zijn huisbaas aanrandde. Dat besliste de rechtbank in Almelo donderdag. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum maakten eerder al duidelijk dat de kans op herhaling groot is als de man niet behandeld wordt.

De man drong op 21 juli 2018 de slaapkamer van het meisje binnen, waar hij ontuchtige handelingen met het kind pleegde. Toen het slachtoffer begon te schreeuwen schoot haar vader te hulp, maar die kreeg vervolgens een aantal rake klappen in het gezicht. Toch lukte het om de aanrander uit het appartement te krijgen. Wel vernielde hij daarna nog een raam.

‘Ziekelijke stoornis’

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de 28-jarige Enschedeër een licht verstandelijke beperking heeft, en een ‘ziekelijke stoornis’ die er onder meer voor zorgt dat hij voornamelijk gericht is op zijn eigen lustbevrediging. Daarbij kan hij de consequenties van zijn gedrag niet goed inschatten.

De bevindingen waren genoeg om tbs te adviseren, waarna niet alleen de officier van justitie dat advies overnam maar ook zijn advocaat verklaarde dat zijn cliënt tbs nodig heeft. De rechtbank nam dat oordeel over, en legde de man ook 18 maanden celstraf op. De Enschedeër moet het kind ook een schadevergoeding betalen van 1.350 euro.

Kerfstok

Naast de aanranding heeft de man zich ook nog schuldig gemaakt aan twee mishandelingen, driemaal het plegen van schennis van de eerbaarheid en een inbraak.