Volledig scherm
Gerard Hammink ontmoette zijn vrouw Ria in Dansschool Veenstra. © Bert Kamp

Tentoonstelling 80 jaar Dansschool Veenstra uit Almelo verlengd

ALMELO - De tentoonstelling ‘80 jaar Dansschool Veenstra’ is vanwege het grote succes met een maand verlengd. De jurken en accessoires van Dansschool Veenstra zijn tot eind maart te zien in Het Huis van Katoen en Nu. Vier vragen.

1. Wat kunnen de bezoekers zien bij deze expositie? 

Coördinator Gerard Hammink: „In de tachtig jaar dat Dansschool Veenstra heeft bestaan, hebben veel mensen uit Almelo en omgeving bij de dansschool gestijldanst. In die jaren is er van alles bewaard door de oud-dansers. Jurken, foto’s, medailles, programmaboekjes, alles was welkom voor de tentoonstelling.”

2. Waarom is ‘80 jaar Dansschool Veenstra’ verlengd? 

„Geen enkele expositie die wij hebben gehad is zo goed bezocht als deze. In de eerste maand worden de exposities vaak drukbezocht en in de tweede maand neemt het aantal bezoekers af, maar bij deze bleef het stormlopen. We krijgen nog steeds e-mails van mensen uit het hele land die vroeger ook bij Veenstra hebben gedanst en vragen wanneer ze de tentoonstelling kunnen bezoeken. Om ervoor te zorgen dat iedereen het kan bezoeken hebben we het met een maand verlengd.”

3. Hoe komt het volgens u dat dit zo’n succes is? 

„Veel mensen uit Almelo en omstreken die bij de dansschool hebben gestijldanst hebben heel goede herinneringen aan die tijd. Sommigen hebben toen hun man of vrouw ontmoet tijdens dansles. Om die herinneringen op te halen kwam het idee voor een tentoonstelling van de dansjurken uit de tijd van Veenstra. Via een oproep op Facebook kregen we meer dan 10.000 positieve reacties. Dat hadden we nooit verwacht.”

4. Van wie zijn de jurken? 

„Die zijn van oud-leerlingen. We gingen ervan uit dat we zo’n vijf jurken zouden krijgen, maar gelukkig wilden veel oud-leerlingen hun jurk beschikbaar stellen. Nu staan er dertig handgemaakte jurken door heel het pand. Uiteindelijk moesten we zelfs kledingwinkels bellen voor paspoppen.”