Almelose statushouders aan de slag bij de textielsortering in De Beurs in Tubbergen, waar door de coronacrisis een stuk minder mensen aan het werk zijn.
Volledig scherm
Almelose statushouders aan de slag bij de textielsortering in De Beurs in Tubbergen, waar door de coronacrisis een stuk minder mensen aan het werk zijn. © Bianca Lucas

TwenteMilieu hangt tijdelijk slot op textielcontainers in Almelo: ‘Laat kleding nog even in de kast’

ALMELO/TUBBERGEN - De inzamelingscontainers voor textiel in Almelo gaan vanaf woensdag tijdelijk op slot. Door de coronacrisis ligt het sorteercentrum voor de kleding en andere stoffen in Tubbergen voor een deel stil. Om de voorraad beheersbaar te houden, doet TwenteMilieu de bakken de komende tijd dicht. 

De afsluiting vormt geen prettig begin voor de Twentse afvalinzamelaar. TwenteMilieu neemt de textielinzameling namelijk vanaf 1 april over in Almelo. 

„In veel andere Twentse gemeenten zijn we hier al tijdelijk mee gestopt”, zegt woordvoerster Annemieke Braamburg van TwenteMilieu. „Nu we Almelo er ook bij gaan doen, zetten we de inzameling daar ook even stil.”

TwenteMilieu vraagt inwoners daarmee om even te wachten met de grote lenteschoonmaak van kledingkasten. Veel mensen grijpen het nieuwe seizoen vaak aan om eens lekker op te ruimen. Door de coronacrisis lijken veel Almeloërs daar ook meer tijd voor te hebben. „Toch hopen we dat ze de kleding nog even kunnen laten liggen. Meestal liggen kleren niet echt in de weg”, zegt Braamburg. 

De Beurs

De tijdelijk stop van de inzameling heeft vooral te maken met het sorteercentrum De Beurs in Tubbergen, waar het textiel naartoe gaat. In De Beurs zoeken sorteerders kleding uit die nog geschikt is voor de Nederlandse kringloopwinkels en textiel dat naar het buitenland gaat.

In het sorteercentrum werken veelal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op dit moment is de groep medewerkers door alle corona-maatregelen behoorlijk uitgedund. Enorme bergen kleding kunnen de sorteerders zodoende niet aan.