Valpreventie clinic in Almelo gaat met vallen en opstaan

videoALMELO - Een parcours met een wankel ‘Belgisch trottoir’ en twee grote matten waar deelnemers het vallen kunnen oefenen. Gisteren werd in het topsportcentrum IISPA in Almelo een valpreventie clinic gehouden voor de senioren van Almelo en omstreken. 

Animo was er genoeg voor het evenement. Er was ruimte voor 30 senioren. Uiteindelijk hadden 33 mensen zich opgegeven voor de clinic. Sander ten Tusscher, medewerker van Sportbedrijf Almelo, heeft de cursus, samen met Fysiotherapie Het Schol en Stichting COSBO, een overkoepelende organisatie van alle ouderenbonden van Almelo, opgezet. 

Valpartijen

„Wij willen ouderen kennis laten maken met valpreventie. Het was deze week flink in het nieuws dat veel senioren te maken krijgen met valpartijen. We willen ze hier leren hoe ze zo'n situatie het beste kunnen opvangen”, aldus ten Tusscher. De deelnemers lopen over een Belgisch trottoir, een stoep die bestaat uit scheef liggende tegels. Bovendien leren ze speciale valtechnieken op een dikke mat. 

Anneke Ribbert neemt deel aan de cursus en vindt het goed dat de clinic wordt gehouden. „Je hoort vaak dat oudere mensen vallen, vandaar dat ik met mijn man bij deze clinic aanwezig ben. Zelf heb ik ook een keer een smak gemaakt. Gelukkig ben ik daar ongeschonden vanaf gekomen.” 

Vervolg

Het is de eerste keer dat de clinic georganiseerd wordt en als de reacties van de ouderen positief zijn, komt er een vervolg. Ten Tusscher: „Na de cursus hebben we een lunch. Daarmee hebben de ouderen ook weer sociale contacten, dus vangen we eigenlijk twee vliegen in één klap.” 

Anneke Ribbert loopt samen met Sjors Heuvels het parcours.
Volledig scherm
Anneke Ribbert loopt samen met Sjors Heuvels het parcours. © Emiel Muijderman