Online geplaatst - Politie en brandweer spoedden zich in groten getale naar de Lindestraat.
Volledig scherm
Online geplaatst - Politie en brandweer spoedden zich in groten getale naar de Lindestraat. © News United/Alwin Winkel

Verdachte van brandstichting Lindestraat in Almelo blijft vastzitten

ALMELO - De verdachte van de brandstichting in de Lindestraat in Almelo blijft vastzitten tot aan de rechtszaak op 23 december, dit jaar. De advocaat van de 31-jarige vrouw uit Almelo had maandag gevraagd om opheffing van de voorlopige hechtenis, maar de rechtbank wees het verzoek - na een beraad van minder dan een minuut - af.

De vrouw - die verkeerde in een psychose - stak 10 augustus haar eigen woning in brand. Volgens omstanders had de vrouw de gaskraan in haar woning opengedraaid. Zij zou een verwarde indruk hebben gemaakt en naakt over straat hebben gelopen. De verdachte werd afgevoerd met alleen een handdoek om haar bovenlijf. 

Onderzoek

Volgens de officier van justitie leidde de brandstichting tot ‘levensgevaar voor omwonenden’ en ‘gevaar van goederen’. De maatschappij zou niet begrijpen dat iemand die verdacht wordt van zo’n delict vrij zou komen in afwachting van het proces, zei de officier. Daarnaast is het onderzoek naar de psychische gesteldheid van de Almelose nog niet afgerond en zijn de beweegredenen waarom de vrouw haar huis in brand heeft gestoken ook nog niet bekend. 

‘Geen kans op recidive’

De verdachte zei zelf dat zij alleen haar bankstel in de fik wilde steken en doordat de brandweer snel ter plaatse was, van levensgevaar voor omwonenden geen sprake kon zijn. ,,Het was niet de bedoeling het huis in brand te steken.”  Advocaat Emma Keulen bevestigde dat de verdachte de brandstichting ‘heel erg’ vindt. Maar doordat de medicijnen bij de Almelose aanslaan, zij uit haar psychose is. Daarmee verdwijnt ook de kans op recidive, meende de advocaat. De vrouw hoort - volgens Keulen - niet thuis in de penitentiaire inrichting in Zwolle en kan opgevangen worden door haar vader en moeder.

De rechtbank ging na een kort beraad mee met de argumenten van de officier. 23 december staat de inhoudelijke behandeling gepland.