Volledig scherm
© ANP

Verslaafde veelpleger ontkent mishandeling Almeloër met schilmesje

ALMELO - De 35-jarige Almeloër Johannes Z. wordt verdacht van hennepteelt, mishandeling en vernieling van een woning. Rechter en officier van justitie houden rekening met het advies van de reclassering; zo snel mogelijk opname in een kliniek.

Sinds augustus vorig jaar zit Z, vast. Hij verblijft momenteel in de penitentiaire inrichting in Vught. Deze dinsdagmorgen moet hij zich voor de meervoudige kamer verantwoorden. De Almeloër, verslaafd aan alcohol en drugs en in bezit van een flink strafblad, staat voor drie misdrijven terecht. Het houden van een hennepplantage in zijn toenmalige woning aan de Kroosstraat, mishandeling  van een plaatsgenoot door hem op straat met een schilmesje in de wang te steken en vernieling van een woning bij Jade, waar hij later onderdak had gevonden. 

Onderwereld

Tijdens de zitting blijkt dat de verdachte de hennepkwekerij zelf bij de politie heeft gemeld. Toen agenten, op 16 mei 2017 gingen kijken, troffen ze 165 planten aan. Stroom werd illegaal afgetapt.  Z. verklaarde destijds tegen de politie dat hij schoon schip wilde maken, vertelt officier van Justitie  Carlo Dronkers. „U zei: Ik ben bang voor de onderwereld, daarom wil ik er uit.” Z.  kan zich dat niet meer herinneren. Wel geeft hij min of meer toe dat het zijn hennepkwekerij was.

Kort en klein

Ook bekent hij vernieling bij Jade begeleid wonen, waar hij na de dood van zijn moeder - zijn steun en toeverlaat - verbleef. „Toen bent u in een negatieve spiraal terecht gekomen”, concludeert rechter Ben Hendriks. Hij wil weten waarom Z. de inboedel kort en klein heeft geslagen. Zijn antwoord: „Daar ga ik niet op in?”  Jade vordert een schadevergoeding van 3500 euro. De verdachte ontkent de mishandeling.  Maar de officier van justitie acht dit ‘heftige feit’ bewezen. Na aangifte door het slachtoffer is er een schilmesje in de zak van de verdachte aangetroffen.

De eis is tien maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. De rechter doet op uiterlijk op 26 februari uitspraak. Omdat Z. geruime tijd in voorarrest zit, kan Z. na zijn straf spoedig opgenomen worden in een kliniek, om af te kicken.  Alle partijen, ook de verdachte, achten dat zeer nodig.