Volledig scherm
Rechtbank Almelo © Lars Smook

Vrijspraak geëist voor betrokkenheid bij drugslab en wietkwekerijen in Twente

ALMELO – Het openbaar ministerie wil dat Johan T. (60) en Minas K. (41) worden vrijgesproken van betrokkenheid bij een drugslab in Ambt Delden en wietplantages in Oldenzaal en Vroomshoop. Dat bleek maandag in de rechtbank in Almelo. De zaken tegen drie andere verdachten worden later behandeld.

Vastgoedondernemer en boer Johan T. verkocht de panden aan hoofdverdachte Dikran E., die er volgens justitie een drugslab en wietplantages in liet bouwen. De politie kwam dat op het spoor toen buren aan de Genselerweg in Ambt Delden onraad roken, bewijsmateriaal verzamelden en dit aan de recherche gaven. 

Vervolgens werd op 28 december 2016 een grote inval gedaan, waarbij tientallen liters aan chemicaliën werden aangetroffen. Kort daarna werden er wietplantages gevonden aan de Deurningerstraat in Oldenzaal en de Hammerdijk in Vroomshoop.

Bijzondere verkoop

De verkoop van de panden van T. aan Dikran E. gebeurde op bijzondere wijze: E. vertelde dat hij wachtte op een erfenis van 100 miljoen euro uit Turkije. Met dat geld kon hij de panden betalen. Totdat het geld op zijn rekening stond, mocht hij de panden van T.  al wel gebruiken. Vervolgens werden er locaties voor de productie van soft- en harddrugs gebouwd.

Ondanks dat T. keer op keer met E. in zee ging – ook nadat al gebleken was dat er drugs in de panden werden geproduceerd – zegt het OM niet te kunnen bewijzen dat de Almeloër ‘nauw en bewust’ samenwerkte met de Nederlandse Turk. Onder meer omdat T. na de zoveelste drugsvondst zelf de politie belde omdat hij zich ook zorgen maakte over een pand in Neede, dat E. van hem kocht. Ook daar bleek na onderzoek een wietplantage te staan.

Chauffeur

Minas K., een goede vriend van E., reed de hoofdverdachte regelmatig rond en werd ook meerdere keren gezien bij het gebouwde drugslab in Ambt Delen. Ook werden bonnetjes van verdachte aankopen gevonden in de leaseauto van K. Toch zegt justitie ook in zijn geval de bewuste samenwerking met E. niet te kunnen bewijzen.

Daarom vraagt het OM om zowel Johan T. als Minas K. vrij te spreken. Een vordering van Cogas, die schade voor afgetapte stroom terug wil, moet volgens het OM niet ontvankelijk worden verklaard. Wel benadrukt de officier van justitie dat de panden van T., in totaal een kleine 80 stuks, bij de overheid onder een vergrootglas liggen.

Hoofdverdachte later voor de rechter

Hoofdverdachte Dikran E., die dus het brein achter het drugslab en de wietplantages zou zijn, zit momenteel in een Duitse cel na een veroordeling in een soortgelijke zaak. De zaak tegen hem zal worden behandeld als hij in november 2021 zijn Duitse straf heeft uitgezeten.

Ook de zaken tegen medeverdachten Ali M. (29) en Bjorn R. (39) worden later behandeld. M. is in de nacht van maandag op zondag gearresteerd, en kon zodoende niet op tijd in de Almelose rechtbank zijn. De advocaat van R. beschikte niet op tijd over het volledige strafdossier, en vroeg daarom om uitstel van de zaak.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak tegen Johan T. en Minas K..