Volledig scherm
Hennepkwekerij. © CDA Oirschot-De Beerzen

Wietkwekende zoon uit Almelo sleept moeder en broertje bijna mee de afgrond in

ALMELO - Almeloër T.H. heeft straks 150 uur de tijd om zijn zonden te overdenken. Zo lang duurt de werkstraf die de rechter de 25-jarige man vrijdagochtend oplegde. 

Die straf kreeg T.H., omdat hij in 2017 van februari tot eind juni een hennepkwekerij runde in het huis van zijn moeder aan de Bornerbroeksestraat. Als hij zich de komende drie jaar opnieuw misdraagt, gaat hij de gevangenis in, want de rechter veroordeelde hem tevens tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Ook moet hij ruim 61.000 euro betalen; de waarde van een oogst. Omdat T.H. stroom aftapte voor de wietplantage, wacht hem eveneens een rekening van bijna 5.500 euro van Cogas.   

Moeder S. en jongere broer B.H. kwamen er beter vanaf. Allebei kregen ze een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur, met een proeftijd van drie jaar. De kans lijkt klein dat moeder en jongere zoon voor straf aan de bak moeten, want in de rechtbank werd meer dan duidelijk dat oudste zoon T.H. de initiator was achter de forse hennepkwekerij, waar de politie in juni 2017 688 planten aantrof. De Almeloër gaf dat zelf ook toe. „Ik wilde mijn schulden aflossen. Dus heb ik twee mensen uit Amersfoort benaderd en samen met hen de kwekerij opgezet.” Wie de medeplichtigen uit Amersfoort zijn, wilde T.H. niet zeggen. „Ik vind het heel erg dat ik dit mijn moeder en broertje heb aangedaan. Mijn broertje is goed bezig met school. Nu verpest ik dat voor hem.”

Officier van justitie Merle Jannink eiste in eerste instantie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen T.H. en een onvoorwaardelijke werkstraf van 40 uur tegen moeder en broer. „Een hennepkwekerij is niet alleen verboden, maar ook heel gevaarlijk. We hebben het bovendien over een zeer professioneel opgezette plantage”, zei zij. Volgens Woltering namen broertje B.H. en moeder S. weliswaar niet deel aan de criminele activiteiten, maar wisten ze er wel van. „En u hebt misschien wel discussie gevoerd over de kwekerij met uw zoon, maar er is geen actie ondernomen, dus zodoende bent u mede-verantwoordelijk.”

De rechter sloot zich daar bij aan, maar was uiteindelijk milder in haar oordeel.