Volledig scherm
Echtpaar Horsman. „Van de 15 cent voor de zondagsschool kocht ik een kaartje voor Heracles.” © Lenneke Lingmont

Zestig jaar liefde begon in een oude kledingfabriek voor echtpaar Horsman uit Almelo

ALMELO - Hij werkte bij Bendien. En zij werkte ook bij Bendien, de kledingfabriek in Almelo. Het was in de tijd dat de arbeidersjongens en meiden na de lagere school de fabriek in werden gestuurd om te werken. Zo kwam Mariet Maartens (nu 79 jaar) daar ook terecht. Een jong meisje nog, amper 14 jaar. Bij Bendien kwam ze Henk Horsman tegen (ook 79 jaar). 

Rotherrie

Gisteren was de dag dat ze zestig jaar geleden trouwden, amper negentien jaar oud. „We hebben er niet lang werk van gemaakt”, zegt Henk, die toen in de perszaal werkte. Mariet stond achter de lopende band om bij te springen. Eigenlijk zou ze naar de Spinnerij Twenthe, maar daar was op de open dag zo’n rotherrie dat ze weigerde en na wat aandringen bij Bendien terecht kwam. „Zoveel stof, zoveel lawaai, het was een hel”.

Bakker

Na anderhalf jaar verkering was het voor de bakker. Ze was net twintig toen de eerste van de twee zoons werd geboren. Samen met de tweede zoon zorgden ze voor vier kleinkinderen. Die op hun beurt weer twee achterkleinkinderen op de wereld hebben gezet. 

Belhamel

Henk was een vroeger een belhamel: „Mijn vader ging naar Heracles terwijl ik vijftien cent meekreeg voor de zondagsschool. Ik had snel in de gaten dat je voor dat geld ook een kaartje voor Heracles kon kopen. Dus toen mijn vader aan de ene kant het stadion in ging, deed ik dat aan de andere kant, haha.’’

Amsterdam

Ze hebben een mooi leven gehad, woonden vijftien jaar in Amsterdam en nu weer terug in Almelo. Wat wandelen, fietsen en genieten van de vrije tijd en familie.

Het huwelijksfeest is komend weekeinde. Bij Liedenbaum.