Volledig scherm
© Sem van der Wal

ZGT stopt met medische fitness: ‘Geen kerntaak’

ALMELO - De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) is per 1 oktober gestopt met medische fitness. Een groep ex-hartpatiënten is niet gelukkig met de gang van zaken.

Na revalidatie van een operatie of andere ingreep je conditie verbeteren. Ongeveer tachtig ex-patiënten hebben de afgelopen jaren onder leiding van een fysiotherapeut deelgenomen aan medisch fitness in het ZGT. Sinds 1 oktober kan het niet meer. Het ziekenhuisbestuur heeft namelijk besloten om ermee te stoppen. Want medische fitness is geen kerntaak, verklaart ZGT-woordvoerder Evelien Boerrigter. „Het gaat hier niet om medische zorg. Deze vorm van fitness kun je overal wel doen, bijvoorbeeld in een sportschool of onder begeleiding van een lokale fysiotherapeut.” 

Alternatief?

Een groep van dertien ex-hartpatiënten, die wekelijks deelnam aan medische fitness in het ZGT, betreurt het besluit. „We werden er door overvallen”, zegt Vera de Hart, namens de groep. Middels een brief is de ziekenhuisdirectie gevraagd het besluit te heroverwegen. „Of anders te adviseren in een passend alternatief buiten het ZGT.  We hebben daar tot nu toe geen antwoord op gekregen”, zegt De Hart.

Slordigheid

Dat blijkt te kloppen. „Door slordigheid van onze kant is de brief niet beantwoord. Het staat maandag op het overleg. De reactie gaat nog komen”, verontschuldigt de  ZGT-woordvoerder zich. „Wij kunnen ons de teleurstelling bij de groep wel begrijpen. Maar het is niet anders. Tijden veranderen.” Boerrigter wijst erop dat alle deelnemers aan medische fitness in juni zijn geïnformeerd en daardoor ruim de tijd heeft gehad om zelf naar alternatief te zoeken.

Dat alternatief is inmiddels gevonden, laat De Hart weten. De groep houdt sinds vorige week de conditie op peil bij Obifit. „Daar krijgen we de ondersteuning die we nodig hebben. En het is ook nog goedkoper.”