Sylvia Jannink krijgt het oorlogskruis uit handen van burgemeester Arjen Gerritsen
Volledig scherm
Sylvia Jannink krijgt het oorlogskruis uit handen van burgemeester Arjen Gerritsen © Henk van Schuppen

Zijn saxofoon verraadde Oom Herman uit Almelo in 1945

ALMELO - Huzaar Herman Jannink kreeg vrijdag, 38 jaar na zijn overlijden en 75 jaar na de bevrijding, alsnog de eer die hem toekomst: het Mobilisatie Oorlogskruis. Een waardering voor soldaten die voor de oorlog gemobiliseerd waren en veelal als krijgsgevangenen werden afgevoerd.

Het verhaal van Almeloër Herman Jannink is bijzonder. Hij  was voorafgaand aan de Duitse bezetting van Nederland gemobiliseerd bij het vierde regiment Huzaren. Hij slaagde erin om zich na de Duitse inval in mei 1940 te onttrekken aan het krijgsgevangenschap. Hij dacht bij zijn ontsnapping niet alleen aan zichzelf. Een huzaar houdt van zijn paard en dus werd het edele dier eerst in veiligheid gebracht.

Ondergedoken

Herman dook enkele jaren onder en verstopte zich in de laatste periode van de oorlog thuis aan de Blauwhuisweg in Almelo. Vier maanden voor de bevrijding werd hij alsnog opgepakt en via Amersfoort naar een krijgsgevangenenkamp in Mühlberg gebracht. 

Tragisch ‘detail’ bij zijn ontdekking: hij verraadde zichzelf door op zijn saxofoon te spelen. „Oom Herman hield van jazz en wrang genoeg is hem dat destijds fataal geworden”, zegt Sylia Jannink, de dochter van Hermans broer, die met succes haar oom heeft voorgedragen voor het Mobilisatie Oorlogskruis. 

Vrijdag was het zo ver: burgemeester Arjen Gerritsen reikte in het stadhuis de onderscheiding uit aan Sylvia. Daarbij waren ook enkele Almelose oorlogsveteranen aanwezig.

Registratienummer

Herman Jannink overleefde de oorlog, keerde destijds terug naar Almelo en overleed in 1981. Documenten met daarop zijn nummer als krijgsgevangene bleven bewaard en doken twee maanden geleden op. 

Sylvia Jannink (47) ging op onderzoek uit en bracht het verhaal van Oom Herman in kaart. Bij haar moeder trof ze onder meer een Duits document aan waarop het krijgsgevangenschap van haar oom staat geregistreerd, inclusief zijn nummer. De datum van registratie: 15 maart 1945, twee maanden voor de bevrijding. 

Brief gevonden

Sylvia ging aan de slag met de gegevens, Google deed de rest: „We hebben een brief gevonden waarin hij zijn krijgsgevangenschap bevestigt en zelfs meldt dat hij weer soldij ontvangt. Dat was belangrijke informatie voor het thuisfront. Heel mooi dat hij vandaag alsnog de erkenning krijgt die hij als gemobiliseerd en later gevangen genomen soldaat verdient.”    

Sylvia Jannink en burgemeester Arjen Gerritsen, met een foto van Herman Jannink.
Volledig scherm
Sylvia Jannink en burgemeester Arjen Gerritsen, met een foto van Herman Jannink. © Henk van Schuppen
  1. Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’
    PREMIUM

    Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’

    ALMELO/BORNE/ENTER – Autobedrijf AutoVen is uitgelopen op een fiasco. De zaak aan de Twentelaan in Almelo is al na vier maanden gesloten. Rudy en Harriëtte van de Ven zijn naar eigen zeggen met de verkeerde mensen in zee gegaan. Die personen betichten op hun beurt het autobedrijf van allerlei duistere zaakjes. De politie heeft het in onderzoek en kwam deze vrijdag bij het Enterse bedrijf van Van de Ven in actie wegens een bedreiging.