Volledig scherm
Basil Camara (m) in duel tegen Quick. Na vijf jaar in Ermelo vindt de verdediger zich rijp voor het aanvoerderschap. © Bram van de Biezen

Camara werpt zich op als leider van DVS

START COMPETITIEBasil Camara krijgt dit seizoen de aanvoerdersband van trainer Richard Plug. De verdediger (26) gaat zijn vijfde seizoen in bij DVS'33, dat de competitie morgen thuis begint tegen Stedoco. Hij reageert op vijf kenmerken van het aanvoerderschap.

Gangmaker

,,Ik ben een sfeermaker en houd van een lolletje en gezelligheid. In deze groep met jongens uit Amsterdam en Ermelo sta ik in het midden. Ik kan overweg met stadse en dorpse jongens. Tijdens het trainingsweekend in IJmuiden nam de trainer mij mee op kroegentocht. Hij weet dat ik van stappen houd en in Ermelo vaak in café de Molenaer te vinden ben. Hij liet zijn territorium zien, maar dat kon niet tippen aan de Molenaer. In het westen zijn meer haantjes en macho's; in Ermelo is het gemoedelijker."

Discipline

,,Ik ben geen lastige jongen, maar met voetbal anders dan in het dagelijks leven. Onder de vorige trainer, Bert van Hunenstijn, speelde ik na de winterstop niet meer. Ik had twee akkefietjes met hem en ben twee keer disciplinair uit de selectie gezet. Had niks met Bert te maken, het lag vooral bij mezelf. Ik heb nagedacht en ingezien dat dit gedrag niet helpt om met DVS in de tweede divisie te komen. Ik heb er enorm veel van geleerd en de knop in de zomer omgezet."

Volwassen

,,Ik kom uit de wijk Zevenhuizen in Apeldoorn. Daar heerst een straatmentaliteit, niemand laat zich de kaas van het brood eten. Als een ploeggenoot onrecht wordt aangedaan en hem iets overkomt, is mijn reactie dat ik altijd betrokken wil zijn. Het is niet verstandig bij ieder akkefietje oorlog te maken en haantje de voorste te zijn. Als aanvoerder moet ik mijn koppie erbij houden en mensen uit elkaar halen. Maar dat gaat er niet in één keer uit."

Leiderschap

,,Ik communiceer veel in het veld en zeg waar het op staat. Ik werk in de jeugdzorg en ben daar ook een soort leider. Dat zit van nature wel in me. Ook ben ik nu druk met het organiseren van een trainingskamp in de winterstop. Het aanvoerderschap doet me goed."

Verantwoordelijkheid

,,Ik ben geen natuurtalent in penalty's nemen, maar als iemand mij aanwijst, loop ik er niet voor weg. Goed gedrag als voorbeeld is belangrijk: ik ga niet meer de hele wedstrijd met de scheidsrechter bakkeleien. Discussies laat ik achterwege. Als het even tegenzit en de kopjes gaan hangen, moet ik door mijn aanwezigheid de ploeg steunen en oppeppen."

Amateurvoetbal