Volledig scherm
Daisy de Boer heeft het uitstekend naar haar zin bij Angelina College in Texas. ,,De club heeft goede faciliteiten, met onder meer ijsbaden en fysio's die altijd klaarstaan." © Kevin Hagens

Daisy de Boer: via Amerika naar Europese top

APELDOORNSE VOETBALSTEREen jaar Amerika gehad en drie te gaan. Voetbalster Daisy de Boer werkt deze zomer in Apeldoorn aan haar conditie, om straks weer te vlammen in Texas. ,,Ik wil vanaf dag één bepalend zijn."

Daisy de Boer vertrok in september 2018 naar Amerika, om er vier jaar op voetbalavontuur te gaan. Het eerste seizoen voor Angelina College in Texas zit er op en de Apeldoornse heeft geen spijt van haar keuze om naar de andere kant van de wereld te gaan.

Ze traint nu in Apeldoorn bij de MMA-Academy van Hubert Geven, om fit het tweede seizoen te beginnen. Op 12 augustus vliegt De Boer terug. ,,Het was leuk en zwaar", zegt de oud-speelster van FC Twente, Heerenveen en Oranje onder 15 over haar eerste jaar in de plaats Lufkin. ,,De conditietrainingen zijn veel intensiever dan in Nederland. Hier is de competitie uitgesmeerd over negen maanden, daar speel je twee of drie wedstrijden in een week, gedurende drie maanden. Maar het bevalt prima. De club heeft goede faciliteiten, met onder meer ijsbaden en fysio's die altijd klaarstaan."

Voor De Boer was het wennen, zo zonder familie ver weg zijn. Maar de manier waarop de Amerikanen haar opvangen, maakte indruk op de 21-jarige voetbalster. ,,Op feestdagen mis ik mijn thuis. Maar heimwee heb ik niet echt gekend. De mensen zijn erg behulpzaam en gastvrij. Ze behandelen je als hun eigen kind."

De Boer moest op voetbalgebied wennen aan het fysieke. ,,Het niveau waarop ik speel, kan je vergelijken met de onderkant van de eredivisie. In Amerika is het meer fysiek, in Nederland is het meer voetballend. Het was wennen om zo veel te spelen in de hitte. Komend jaar blijf ik voor Angelina College spelen, het jaar erna wil ik naar een universiteit, al weet ik nog niet welke."

,,Alabama zou kunnen, daar zat Merel van Dongen voordat ze naar Ajax ging. Dat niveau kan je vergelijken met een goede eredivisieclub. Het liefst ga ik naar de kant van New York of richting Miami. Dat is afhankelijk van mijn voetbal- en schoolprestaties."

,,Mijn eigen prestaties afgelopen seizoen? Doordat ik later aanhaakte, miste ik wedstrijden en trainingen. In de duels die ik speelde, liet ik goed voetbal zien. Naarmate het seizoen vorderde, werd ik ook fitter en kwam ik meer in mijn spel."

Scholarships

,,Straks wil ik vanaf dag één bepalend zijn. Dat is belangrijk voor de volgende stap en scholarships. Daarom train ik nu bij Hubert. Hij prikkelt mij mentaal en houdt mij scherp. De coach in Amerika zei dat als ik topfit aankom, ik kans maak bij de beste elf speelsters van de competitie te horen. Lukt dat, dan helpt dat bij het verkrijgen van betere scholarships."

,,Ik weet dat ik komend jaar beter kan presteren dan afgelopen jaar, maar ik ben toch tevreden over de manier waarop ik de eerste periode in Texas heb afgesloten. Voor nu heb ik als doel om een goede universiteit te halen en het daar goed te gaan doen. Uiteindelijk zou het gaaf zijn bij een Europese topclub te spelen."

Amateurvoetbal