Volledig scherm
FC Zutphen verloor onder meer van KRC Genk (blauw). © De Stentor Ronny te Wechel

Drie keer scheepsrecht voor AZ: winnaar toernooi FC Zutphen

Na twee keer de finale te hebben verloren van Feyenoord, heeft AZ de derde editie van het internationaal jeugdtoernooi voor spelers tot 13 jaar bij FC Zutphen gewonnen. Na strafschoppen wonnen de Alkmaarders de eindstrijd zondag, nadat er in de reguliere speeltijd tegen de leeftijdsgenoten van Anderlecht niet werd gescoord.

AZ toonde het gehele toernooi aan over een zeer goede opleiding te beschikken, waarvoor het in 2016 nog werd onderscheiden met de Rinus Michels Award. In de groepsfase overtuigde de ploeg zowel tegen PSV (3-1), Borussia Dortmund (3-0) als FC Zutphen (3-0). Zondag wist het slechts éénmaal te scoren, in de halve finale tegen Feyenoord (1-0). Die had het bereikt door Racing Genk na strafschoppen te kloppen in de kwartfinale (0-0).

FC Zutphen zevende

De thuisploeg nam zelf ook deel als één van de tien clubs, en werd zevende met een team dat één jaar ouder mocht zijn. Na de overwinning in de openingswedstrijd tegen Borussia Dortmund vrijdag (1-0), kon het toernooi eigenlijk al niet meer stuk. Na twee nederlagen op zaterdag tegen zowel Racing Genk (2-1) als de latere winnaar AZ (3-0), versloeg FC Zutphen op de slotdag zondag PSV (3-2). Nadat het van Bayer Leverkusen (2-2) verloor na strafschoppen, versloeg het Vitesse (0-0) wél na een penaltyreeks.

Amateurvoetbal