Harderwijkse neven Martijn en Fabian gunnen elkaar succes

De neven Martijn Smits (23) en Fabian van Panhuis (23) vormen dit seizoen een gevaarlijke tandem in de aanval van Zwart-Wit’63. De club uit Harderwijk kan voor het eerst op prijzenjacht in de derde klasse B.

Vanaf het seizoen 2015-2016 zitten ze samen in de A-selectie van Zwart-Wit. Smits speelde nog een seizoen in het zesde en een jaar in het tweede team. ,,Ik moest avonddiensten draaien bij Presswood Pallets en de vorige trainer, Remko Ahrens, zag een plekje in het eerste voor mij terecht niet zitten. Sinds april draai ik dagdiensten en ging toen weer naar de A-selectie.”

Snel werkende schildklier

Van Panhuis was vorig seizoen door een snel werkende schildklier maar beperkt inzetbaar. ,,Ik had de ziekte van Graves. Ik was snel vermoeid, had last van trillingen en was altijd heel licht in mijn hoofd. Ik mocht van Remko stoppen met trainen als het niet meer ging. Op zaterdag had hij mij er graag bij voor de laatste 15-20 minuten. Dat hield ik nog vol: iedereen was moe en ik kon nog even hollen. Zo scoorde ik bijna elke keer." Van Panhuis is door een jaar lang medicijnen te nemen inmiddels van de kwaal af.

Dit seizoen ging Smits na twee competitiewedstrijden twee weken op vakantie vanwege het 30-jarig huwelijksfeest van zijn ouders. Hij stond daarna twee keer reserve. Tegen AGOVV viel hij in voor Van Panhuis. ,,Toen Mike Verhoef in de spits stond, waren we aan de zijkant concurrenten van elkaar."

Quote

Zaterdag tegen AGOVV jatte ik een goal van Martijn. Ik wist niet zeker of de bal erin ging en gaf hem het laatste zetje

Fabian van Panhuis

Ze gunnen elkaar ook wel wat. Tegen Teuge (5-0) scoorde Smits twee keer, waarbij Van Panhuis eenmaal de aangever was. ,,Ik kapte op de doellijn de keeper uit en gaf de bal nog breed op Martijn. Maar zaterdag tegen AGOVV jatte ik een goal van hem. Ik wist niet zeker of de bal erin ging en gaf hem het laatste zetje. Daar kunnen we wel om lachen, want de gunfactor naar elkaar is groot."

Aangever en afmaker

Smits is momenteel clubtopscorer met acht goals, terwijl Van Panhuis drie treffers achter zijn naam heeft en voornamelijk gevaar sticht als aangever. ,,Martijn is conditioneel sterk en heeft een goede linkerpoot. Hij kiest goed positie binnen de zestien. Martijn weet dat ik aardig snel ben en dat ik de bal in één keer voor geef als ik voorbij mijn tegenstander ben'', zegt Van Panhuis over de spits.

Quote

Fabian heeft een goede actie in huis, is doelge­richt en tweebenig. Zijn rendement is goed

Martijn Smits

Smits noemt Van Panhuis 'razendsnel'. ,,Hij heeft een goede actie in huis, is doelgericht en tweebenig. Zijn rendement is goed. Een snelle buitenspeler die de bal blind voorgeeft is ideaal. Ik weet aan zijn houding waar de bal terecht komt en waar ik moet staan."

Verliezen van kleintjes

Na 15 wedstrijden deelt Zwart-Wit de koppositie met Blauw Geel en VVOP. In zeven jaar derde klasse stond de club er nog niet eerder zo goed voor. Van Panhuis: ,,Elke keer zeggen we dat het dit jaar moet gebeuren, maar nu is het geloof er ook echt. We verliezen ook niet meer van de kleintjes."

Smits: ,,Tegen AGOVV bleven we voor de dertiende keer op rij ongeslagen, dat is een clubrecord. Mensen praten er over, supportersvereniging de Black&White fighters regelt bussen. We hebben alles in eigen hand voor de tweede periode. Dat is onze eerste kans op een echte prijs."

Volledig scherm
Martijn Smits (l) en Fabian van Panhuis, neven en teamgenoten in de aanval van Zwart-Wit'63. © Bram van de Biezen

Amateurvoetbal