Volledig scherm
Hierden-nieuweling Yorick Hogetoorn houdt van rennen en vliegen op de rechterflank. © Bram van de Biezen

Hogetoorn treft in Hierden oude bekenden

Hierden zag weinig spelers vertrekken; wel zwaaiden de routiniers Brian Klaassen, Edmund Mijnheer en Ali el Haddadi af. Op de Veluwade geeft trainer Henri Brink jonge spelers de kans.

De jongelingen Casper Krop en Tom Krommenhoek laten zich zien en geven een assist in het met 3-2 gewonnen duel tegen buurman Nunspeet. Yorick Hogetoorn (21) doet de eerste 45 minuten mee als rechtsback. ,,Met het team ging het best oké, maar zelf was ik niet echt tevreden. Het valt nog wat tegen hoe mijn conditie ervoor staat en ik heb nog wat last van mijn linkerenkel. Het kan nog veel beter."

Hogetoorn is jong, maar heeft al aardig wat ervaring als voetballer. Hij speelde bij de drie clubs in zijn woonplaats Lelystad: bij Batavia'90 (tot zijn 13e), Unicum (tot zijn 17e) en een seizoen bij SV Lelystad'67. Zijn laatste club voordat hij bij Hierden belandt, is VVOG, waar hij een jaar in de junioren speelt en de afgelopen twee seizoenen tot de A-selectie behoort.

Jeugdcontract

,,Dat eerste jaar in de jeugd ging eigenlijk heel goed, ik kreeg een jeugdcontract aangeboden. Maar ik begon met een studie en wist niet hoe veel tijd ik kwijt zou zijn. SVL speelde destijds tweede divisie en ik had er veel vrienden. Maar het contact met VVOG bleef goed, dus wilde ik graag terugkomen."

Als eerstejaars senior weet hij daar niet goed wat te verwachten. ,,Ik hoopte dat ik basisspeler kon worden. Misschien was ik daarbij iets te optimistisch. De derde divisie is lastig te vergelijken met de junioren. Toch heb ik in twee jaar tijd minstens tien keer in de basis gestaan, ik mocht ook zeker 25 keer invallen. Dat is een behoorlijk aantal."

Hogetoorn wordt als rechtsback opgesteld - zijn favoriete plek - maar ook voorin aan de zijkanten. ,,Dat was vooral als ik werd ingebracht. Ik vind het fijn veel te rennen en op te komen. Ik gebruik graag mijn snelheid en houd er van een groot, open spel voor me te hebben. Dan is er voor mij het meeste uit te halen."

Ontwikkelen

Maar Hoogetoorn ziet voor zichzelf geen langere toekomst weggelegd op De Strokel en is de zoveelste VVOG'er die bij Hierden onderdak vindt. ,,Ik denk dat ik alles moet spelen om me goed te ontwikkelen. Dat gebeurde bij VVOG te weinig, al was het niveau heel goed en kon ik op trainingen ook nog veel leren. Maar van wedstrijden leer je het meeste en daarvoor is Hierden op eersteklasseniveau de ideale club.''

Henri Brink, de nieuwe coach van Hierden, is in de tijd van Hoogetoorn assistent bij het eerste van VVOG. Maar hij heeft geen invloed op de transfer. ,,Voordat ik wist dat Henri trainer werd bij Hierden, had ik mijn keuze al gemaakt. Hier zitten ook veel oud-VVOG'ers, maar ook dat heeft niet meegespeeld. Henri ken ik wel van VVOG onder 23, daar zette hij mij vaak voorin.''

Hogetoorn rijdt vanuit Lelystad mee met Dani Cloteda, waarmee hij een jaar samenspeelde. Inmiddels kennen ze ook in Hierden de weg. ,,Mijn indruk is nu dat de teams op de Veluwe wat hechter zijn in groepsverband dan de clubs uit Lelystad. Dat is bevorderlijk voor de teamsfeer en tijdens de wedstrijden.''

Amateurvoetbal