De KNVB wil clubs zoals Staphorst, koploper in de hoofdklasse, de mogelijkeid bieden om zich in te schrijven voor een hoger niveau.
Volledig scherm
De KNVB wil clubs zoals Staphorst, koploper in de hoofdklasse, de mogelijkeid bieden om zich in te schrijven voor een hoger niveau. © Wilbert Bijzitter

KNVB: ‘Clubs amateurvoetbal kunnen verzoek doen om op hoger of lager niveau uit te komen’

CORONAHet seizoen amateurvoetbal zit er weliswaar op, maar toch zijn er nog genoeg vragen overgebleven. Is promotie toch mogelijk voor clubs? 

„De komende periode staat in het teken van het vormgeven van de competities in categorie A”, zo laat de KNVB in een brief aan de clubs weten. „Ondanks dat er geen promotie en degradatie wordt toegepast, gaan er teams volgend seizoen niet meer uitkomen in deze categorie. Dit kan onder andere ontstaan door een overstap van speeldag, fusie van verenigingen of door een terugtrekking uit de categorie A. Daarnaast bieden we verenigingen de mogelijkheid om een verzoek te doen om komend seizoen op een lager of hoger niveau uit te komen. Het bestuur amateurvoetbal gaat deze verzoeken behandelen en beoordelen of hierdoor de belangen van andere verenigingen geschaad worden.”

Laatstgenoemde zin in de brief geeft onder meer clubs als Staphorst, Sparta Nijkerk en Columbia de kans om toch te promoveren. 

1 juni

Er vallen voor komend seizoen sowieso gaten in (de top van) het amateurvoetbal, zeker op de zondag. MSC en Quick'20 verdwijnen uit de hoofdklasse van de zondagamateurs. Purmersteijn gaat van de zaterdag hoofdklasse terug naar de zondag. Een niveau hoger heeft FC Lienden al aangegeven, dat het uit de derde divisie stapt. Ook in de eerste klasse haken clubs af (onder meer DFS en VC Vlissingen).

„We willen alle clubs die een verzoek hebben met betrekking tot het speelniveau van een team in de categorie A vragen om dit uiterlijk 1 juni door te geven”, meldt de KNVB. „Na 1 juni verwachten we snel duidelijkheid te kunnen geven over het opvullen van de opengevallen plaatsen.”

Amateurvoetbal