Volledig scherm
Gilbrano Plet (midden) zette Sparta Nijkerk tegen Volendam op het goede spoor met de assist voor de 1-1 van Bryan Burgerhout. © Rodney Kersten

Sparta Nijkerk heeft de haven in het vizier

NACOMPETITIESparta Nijkerk heeft de derde divisie in zicht. De ploeg van trainer Eric Speelziek boog dinsdagavond tegen Volendam een 0-1 achterstand om in een 2-1 overwinning en mag het zaterdag afmaken.

Sportpark De Ebbenhorst puilde uit. Het weer was prachtig, de tegenstanders bleken aan elkaar gewaagd. Van de eerste minuut tot en met de blessuretijd; de eerste ontmoeting in het tweeluik om een plek in de derde divisie van het zaterdagvoetbal was er één zoals verwacht: spannend, zelfs meeslepend soms.

Revelatie

Volendam mag gerust de revelatie van de hoofdklasse A worden genoemd. De Noord-Hollanders promoveerden vorig seizoen uit de eerste klasse A en presteerden dit seizoen boven verwachting. Met jongens uit het eigen dorp hield de ploeg lang gelijke tred met kampioen Ter Leede. De tweede plaats was hun deel en in de nacompetitie werd derdedivisionist SJC over twee duels overtuigend geklopt: 0-3 en 5-2.

Sparta was dus gewaarschuwd en in het eerste bedrijf etaleerden de gasten hun kwaliteiten. Volendam ontregelde Sparta, waardoor het combinatievoetbal niet uit de verf kwam. Gevaar via de flanken zat er evenmin in. Volendam verdedigde gegroepeerd én geconcentreerd en had aan de bal óók een plan.

Waarschuwing

Het leidde tot het meeste gevaar voor de Spartaanse goal. Harry Zwarthoed deelde de eerste waarschuwing al na vijf minuten uit. Zijn schot ging nog naast. Vier minuten voor de pauze was Volendam wel trefzeker. Nick Tol raakte het leer perfect met links. De bal verdween in de kruising: 0-1.

De tegenzet van trainer Speelziek liet niet lang op zich wachten. Frank Heus bleef in de kleedkamer achter, Jesse Buitenhuis verscheen aan de aftrap. Het resulteerde in een sterk begin van de tweede helft, met de gelijkmaker als bonus. Nadat Adriaan Kruisheer over had geschoten, was het tweede gevaar wel lonend.

Lastige rebound

Uitgerekend de buitenspelers, die voor rust niet in het stuk waren voorgekomen, zorgden voor het doelpunt. Gilbrano Plet zag zijn schot gekeerd worden, Bryan Burgerhout schoof de lastige rebound beheerst binnen.

De 1-1 sterkte Sparta in de overtuiging dat er meer viel te halen. De ploeg bleef prikken en benutte de ruimtes steeds beter. Aan de andere kant liet Volendam zich ook niet onbetuigd, al was het minder doortastend dan in de eerste helft.

De betere thuisploeg kreeg op driekwart van het duel de gewenste uitgangspositie voor de return van zaterdag. Een Volendamse verdediger kreeg de bal in zijn eigen strafschopgebied ietwat ongelukkig op de arm: strafschop. 

Zenuwen in bedwang

Justin van Groen, die zich in de nacompetitie als controleur in de basiself speelde, had zijn zenuwen vanaf 11 meter in bedwang: 2-1. ,,Ik neem er elke training wel een paar”, zei de matchwinnaar na afloop. ,,Natuurlijk voel je een beetje druk als je naar die stip loopt, maar het is de kunst rustig te blijven en te doen wat je altijd doet. Ik heb een vaste hoek.”

De middenvelder sprak van een ‘goede uitslag tegen een sterke tegenstander’. ,,We weten dat we goed kunnen voetballen, ongeacht of we thuis of uit spelen. Nu is het aan ons om het zaterdag af te maken.”

Amateurvoetbal