Adriaan Kruisheer (oranje) zette Sparta Nijkerk met de 1-0 op het goede spoor.
Volledig scherm
Adriaan Kruisheer (oranje) zette Sparta Nijkerk met de 1-0 op het goede spoor. © Rodney Kersten

Sparta Nijkerk ziet de eindstrijd gloren

NACOMPETITIEEen botsing van speelstijlen. Zo werd Sparta Nijkerk-Eemdijk (2-0), de eerste halve finale in de nacompetitie om een plek in de derde divisie, vooraf genoemd. In de praktijk bleek dat dinsdagavond ook.

Het combinatievoetbal van Sparta werd dit seizoen vaak geroemd. Eemdijk moest het een divisie hoger vooral van fysiek hebben. Het spelbeeld in Nijkerk was zodoende vrijwel negentig minuten lang hetzelfde.

Overwicht

Sparta Nijkerk was uit op een voetballend overwicht en dat lukte de thuisploeg aardig. Na een langlopende aanval van Sparta werd het duel opengebroken. Adriaan Kruisheer schoot volledig vrijstaand in en doelman Gerben Jan Ruizendaal kon de bal slechts nakijken.

Na de thee was het spelbeeld hetzelfde op De Ebbenhorst. Sparta bleef de aanvallen aan elkaar rijgen, Eemdijk achtervolgde slechts. De marge werd al snel verdubbeld, Frank Heus mikte de bal oog in oog met Ruizendaal in de hoek: 2-0.

Frustratie

Eemdijk wilde va banque spelen, maar dat werd de nek omgedraaid door een verdedigende actie van Klaas Bout. Hij bracht zijn tegenstander ten val, kreeg een tweede gele kaart en kon gaan douchen. In de slotfase kwam de frustratie bij gasten omhoog. Eerst kon David van de Groep met twee keer geel inrukken, een minuut later liep Yannick Bouw tegen direct rood aan.

Bij beide elftallen overheerste na afloop het gevoel dat de race nog niet gelopen is. Trainer Eric Speelziek was daar nog het meeste ziek van. ,,We hebben Eemdijk echt in leven gelaten en hadden een goal extra moeten maken. Maar we hebben hen zeventig minuten lang van het kastje naar de muur gestuurd. Daar ben ik echt trots op. In de kleedkamer zei een speler dat het een genot is om met elkaar te spelen. Een groter compliment kan ik als trainer niet krijgen. Die gasten hebben er echt plezier in en vechten voor elkaar.”

Amateurvoetbal