Sparta Nijkerk is ondanks de magere uitslagen van de laatste weken nog steeds favoriet in de Veluwse derby bij DVS'33.
Volledig scherm
Sparta Nijkerk is ondanks de magere uitslagen van de laatste weken nog steeds favoriet in de Veluwse derby bij DVS'33. © Rodney Kersten Photography

Tobbend Sparta Nijkerk is toch de favoriet voor derby bij DVS’33

DERDE DIVISIEVerdediger Mark Bouwman (DVS’33) en middenvelder Adriaan Kruisheer (Sparta Nijkerk) treffen elkaar zaterdag als de nummers drie en één van de derde divisie. In de titelstrijd is de kampioensvorm bij beide ploegen ver weg.

Sparta heeft na de winterstop drie van de vijf wedstrijden verloren; DVS’33 drie van de zes. Hoe verklaar je de matige prestaties?

Kruisheer (22): ,,Uit tegen Barendrecht (2-1) misten we enorm veel mensen, thuis tegen SteDoCo speelden we 3-3. Twee wedstrijden waarvan ik denk dat we ze voor de winterstop hadden gewonnen. FC Lisse (1-0) was een uitstekende ploeg en Hoek thuis (2-5) was een totale offday. Er spelen nu heel veel andere jongens omdat spelers bij ons geblesseerd, geschorst of ziek zijn. De wisselende opstelling helpt absoluut niet mee. We krijgen na de winterstop teveel goals tegen, zitten in een dipje. Ik ook. Tegenstanders stellen zich in op de koploper, analyseren ons beter en zijn zoals SteDoCo zelf een stuk beter geworden.”

Bouwman (22): ,,Wij zijn ook erg zoekende. Tegen Goes (3-1 nederlaag) zijn we veranderd van systeem (4-4-2). Dat liep op zich goed, maar we verzuimden de 0-2 te maken. We scoren zelf niet en geven de goals te makkelijk weg. Je merkt dat het zelfvertrouwen minder is. Prioriteit is een periodetitel, dat is wel een beetje uit zicht.”

Hoe ga je dit omkeren?

Bouwman: ,,Het 4-4-2 systeem is een goede zet, we hadden al wat meer houvast. Als ploeg hebben we een overwinning nodig.”

Kruisheer. ,,We hebben met een groot deel van de groep heel veel succes gehad de afgelopen anderhalf jaar. We moeten meer vastigheden creëren om weer de solide ploeg te worden die we waren. Ons team is te goed om deze serie - vier op rij niet gewonnen - zo lang te laten duren.”

Bij DVS’33 vertrekken na dit seizoen 13 spelers uit de A-selectie. Zijn jullie te vroeg van club gewisseld?

Bouwman: ,,Ik heb bewust de keus gemaakt om naar SDC Putten te gaan omdat ik tot dat moment geen minuut speelde. Basil Camara en Jorran van Santen, mijn grote concurrenten, zijn nu per direct of na zaterdag vertrokken en zo’n situatie voorspel je natuurlijk niet. Het team wordt er niet sterker van. Voor mezelf ben ik alleen maar blij dat de situatie gedraaid is en ik nu zes wedstrijden op rij speel. DVS haalt natuurlijk weer een goede speler. Ik sta achter mijn keuze, die zal niet veranderen: ik wil een jaar volledig spelen.”

Kruisheer: ,,Gemor hoort bij grote clubs als DVS en Sparta als de prestaties minder zijn. Zo’n situatie als bij DVS nu zie je natuurlijk niet aankomen. Dat er chaos is, wil niet zeggen dat het volgend jaar ook zo gaat. Het kan ook dat Sparta of DVS promoveert. Er komt een nieuwe trainer en andere spelers. Ik sta nog wel achter mijn keus voor DVS. Het zou raar zijn als ik zou zeggen: ik kap ermee.”

Wie is zaterdag favoriet?

Kruisheer: ,,We staan eerste, dus het zou raar zijn als ik zeg dat iemand anders de topfavoriet is. Ook toen we 10 punten voor stonden wist ik dat we het lastig zouden krijgen. Ik kan niet zeggen wie nu onze directe uitdager is.’'

Bouwman: ,,Objectief wordt Sparta als favoriet gezien, maar niet door mij. Iedereen weet ook dat wij als we ons spel kunnen oppakken een goede ploeg hebben.”

Amateurvoetbal