Volledig scherm
WSV (met links Jeffrey van Amersfoort) en Columbia staan bij de Apeldoorn Cup op het lijstje van uitdagers. © Maarten Sprangh

Uitdagers azen op de troon van CSV Apeldoorn

APELDOORN CUPNu CSV Apeldoorn naar de eerste klasse is gedegradeerd, dringt zich de vraag op of er een wisseling van de wacht aanstaande is in het Apeldoornse amateurvoetbal. Zijn er clubs die azen op de leidende rol van de Orderbosbewoners?

Tien jaar lang al is CSV Apeldoorn onbetwist de hoogst spelende amateurclub binnen de gemeentegrenzen. Dat is ook komend seizoen nog het geval, maar het is de vraag of dat zo blijft. Zijn er kandidaten die rammelen aan de poort? Die vraag geeft de Apeldoorn Cup, die zaterdag begint, een extra dimensie.

Columbia

Als één club mag pretenderen de hegemonie over te nemen, dan is het Columbia. Het honderdste jaar uit het bestaan van de club werd een emotionele rollercoaster, met veel dieptepunten op persoonlijk vlak. Toch slaagde Columbia erin op sportief vlak een stap vooruit te zetten. Sinds het afketsen van de fusie met Apeldoornse Boys in 2016 waait er een ambitieuze wind op sportpark Winkewijert. De lat gaat omhoog, de ambitie wordt niet onder stoelen of banken gestoken.

De meeste aandacht was er voor de terugkeer van oud-prof Jop van der Linden, maar het is afwachten of zijn lijf nog voldoende meewerkt. Meer nog spreekt de ambitie van Columbia uit het aantrekken van Maikel Lange en Hüseyin Güveli van respectievelijk CSV Apeldoorn en WHC. De tijd van de underdogrol is voorbij voor de ploeg van trainer Willem Mulderij.

WSV

Bij WSV houden de ambities de laatste jaren geen gelijke tred met de prestaties. Toen de club in 2015 terugkeerde in de eerste klasse leek dat de opmaat naar een nieuwe bloeiperiode. Maar WSV degradeerde direct en kan sindsdien de favorietenrol in de tweede klasse niet waarmaken. Afgelopen seizoen was er zelfs enige tijd in degradatiegevaar. De jonge trainer Jordy Vakkert deed veel ervaring op en die zal komend seizoen van pas komen. De randvoorwaarden zijn uitstekend, met een prima jeugdopleiding en een fraaie accommodatie, maar WSV is ook nog altijd een kweekvijver voor andere clubs. Zo kozen Olaf Kluitenberg en Jeffrey van Amersfoort voor CSV Apeldoorn en keerde doelman Michiel Selhorst terug bij Voorwaarts. Stabieler worden zal komend seizoen de eerste prioriteit hebben bij WSV, grotere uitdagingen komen later wel.

AGOVV

Op basis van de prestaties van het afgelopen seizoen is AGOVV geen logische naam in het rijtje uitdagers. De club van Berg en Bos kende een moeizaam jaar en was pas laat zeker van lijfsbehoud in de derde klasse. Maar de prestatiegerichtheid zit zo verweven in het DNA van de enige Apeldoornse club met een verleden als profclub, dat AGOVV toch niet misstaat in dit rijtje.

Die ambities blijken ook uit de overschrijvingen, waarbij verloren zoon Julius Wille en Bas Ent (met een verleden bij FC Volendam en tal van topamateurclubs) de grootste blikvangers zijn. Daar staat tegenover dat een hele stoet spelers de club achter zich heeft gelaten.

De grootste uitdaging voor AGOVV ligt echter niet bij de hoofdmacht, maar bij de breedte van de club. Drie jeugdteams komen dit seizoen in de wei. Dat zijn er al meer dan de afgelopen jaren, maar die basis is nog altijd veel te smal om een nieuwe, duurzame gooi te kunnen doen naar de plaatselijke voetbalhegemonie.

Apeldoorn Cup, zaterdag: Groen Wit'62 - Albatross (13.00), ZVV'56 -Orderbos (14.45), Alexandria - Victoria Boys (14.45), AGOVV - Columbia (14.45), Robur et Velocitas - CSV Apeldoorn (16.45), WSV - Teuge (16.45).

Amateurvoetbal