Shana van der Vlist
Volledig scherm
Shana van der Vlist © Eric Laurijssen

Van der Vlist als vis in het water op EK voor eigen volk

MOTORCROSSKomend weekeinde vindt de finale van het Europees kampioenschap motorcross voor vrouwen plaats. Net voor Arnhem ligt een zandbaan, op een steenworp afstand van het ouderlijk huis van Shana van der Vlist. De titel halen is mogelijk.

Shana van der Vlist (20) bezet de tweede plaats in de EK-stand. En dat na drie zeges in de eerste vier manches. Na mindere wedstrijden in Slagelse (Den) en Reutlingen (Dui) staat de Apeldoornse 21 punten achter Stephanie Laier.

Strijdbaar

Het lijkt een onmogelijke opgave de Duitse nog te achterhalen, maar Van der Vlist is strijdbaar. ,,Ik heb de afgelopen twee wedstrijden flink wat pech gehad. Met valpartijen, waar ik niets aan kon doen, en mechanische malheur. Het is en blijft motorsport. Ik ga in elk geval volle bak rijden en vooral naar mezelf kijken. Is mijn start goed, dan komt het goed. Of ik tweede blijf of toch die titel pak, zien we vervolgens wel weer."

Dat het kampioenschap wordt afgesloten op bekend terrein, ziet Van der Vlist als voordeel. ,,Het is mijn thuisbaan, hier train ik veel. Ze hebben de baan losgemaakt, waardoor het nog meer een zandparcours wordt. Dat ligt mij. Laier moet het juist van harde banen hebben. Maar dat zegt ook weer niet zoveel. Zij werd vorig jaar derde bij het WK in Assen en dat was echt een zandbak."

Van der Vlist is benieuwd wat er met de baan is gebeurd. ,,We mochten er de afgelopen twee weken niet meer trainen. Maar ondanks de veranderingen zal ik wel veel herkennen."

Spanning breken

Het is een weekeinde om naar uit te kijken. ,,Mijn familie, de sponsoren; iedereen komt. Dat breekt voor mij wel de spanning. Ik kan mij nooit erg goed in mijn eentje voorbereiden, moet mensen om me heen hebben. Ik kleed mij even om en moet dan weer naar de mensen, anders raak ik overgeconcentreerd. Zondag zal ik mijn hoofd juist heel rustig moeten houden. Kopstart is belangrijk, maar het moet ook niet een te groot ding worden. Want dan verpest ik het juist.”

Van der Vlist (159 punten) moet zelf Lynn Valk (144) en de Deense Line Dam (137) in de gaten houden. ,,Ik wil twee perfecte manches afwerken, dan zien we wel wat dat oplevert.”

Amateurvoetbal