Op basis van de stand staat Staphorst op de drempel van de derde divisie. Maar gaat het ook zover komen?
Volledig scherm
Op basis van de stand staat Staphorst op de drempel van de derde divisie. Maar gaat het ook zover komen? © Wilbert Bijzitter

Wat te doen met het amateurseizoen?

PollDe competitie in het amateurvoetbal staat voor de beslissende fase. Die dus niet - of niet compleet - wordt gespeeld vanwege het coronavirus, een uniek gegeven in de geschiedenis. De vraag is welke oplossing gezocht moet worden voor de koplopers en de nummers laatst met het oog op volgend seizoen. Drie opties, in de veronderstelling dat de bal in deze maanden nauwelijks nog gaat rollen.

1 – Beschouw het seizoen als niet gespeeld

Laat alle clubs weer beginnen in de klassen waar ze dit seizoen zijn ingedeeld. Dat is sneu voor de teams die bovenaan staan en een meevaller voor de ploegen die op de laatste plaats bivakkeren. Het kan wel problematisch zijn omdat meerdere clubs hebben aangegeven dat zij van het zondag- naar het zaterdagvoetbal willen overstappen (MSC bijvoorbeeld).

2 – Wel belonen, niet straffen

Laat alle koplopers promoveren naar een hoger niveau. De teams die op de laatste plaats staan degraderen niet en blijven dus in de huidige klasse actief. Dat levert alleen problemen op in de hogere divisies (tweede divisie en derde divisie), die al achttien ploegen bestaan en dan nog groter worden. Daar moet dan meer doordeweeks gespeeld worden.

3 – Belonen en straffen

Handhaaf de KNVB-reglementen die gelden voor promotie en degradatie. De koplopers promoveren naar een hoger niveau, de hekkensluiters doen een stapje terug. De nacompetitie vervalt. Helemaal eerlijk is het niet, omdat niet alle teams evenveel wedstrijden hebben gespeeld. Voorbeeldje? In de vijfde klasse A staat Udiros op de eerste plaats (36 uit 15), maar heeft Nagele (34 uit 14) de minste verliespunten.

Poll

Wat is jouw keus voor het amateurseizoen?

  • Optie 1 | Beschouw het seizoen als niet gespeeld (58%)
  • Optie 2 | Wel belonen, niet straffen (24%)
  • Optie 3 | Belonen en straffen (18%)
1994 stemmen

Amateurvoetbal