De laatste strafschop van de serie, of toch niet?
Volledig scherm
De laatste strafschop van de serie, of toch niet? © Wouter Foppen

‘Winnaar’ Lelystad ’67 wacht rustig op oordeel KNVB na strafschoppenkwestie

ABBA of geen ABBALelystad’67 viert zaterdag een groots feest, want ten koste van stadgenoot Unicum lijkt de finale van de nacompetitie bereikt. Al snel slaat de twijfel echter toe, want de beslissende penaltyserie blijkt verkeerd genomen te zijn. ,,Ik sta hier luchtig in”, reageert trainer Eric de Jongh.

Het gaat mis bij penalty nummer dertien, als het alom bekende ABBA-systeem wordt verlaten. Darryl van den Anker legt namens Lelystad ’67 aan, terwijl Unicum eigenlijk aan de beurt is. Van den Anker scoort, Unicum-verdediger Melvin Spanhak schiet vervolgens over en dan denkt vrijwel iedereen dat de derby beslist is. ,,Ik had ook niet door dat het misging”, zegt De Jongh.

Unicum komt na afloop ter ore dat er een fout is gemaakt en gaat er werk van maken bij de KNVB. De bond kan op dit moment nog niets zeggen, ook omdat er geen vaste afspraken zijn bij dit soort misverstanden. Scheidsrechter Gerbert Stegeman geeft geen reactie. ,,Geen commentaar en daar wil ik het graag bij laten”, deelt hij mede.

De kans is groot dat Unicum en Lelystad ’67 ergens komende week op herhaling moeten. Bij een soortgelijk geval tussen junioren van Dalfsen en Sparta Nijkerk werd, na overleg met de KNVB, op dezelfde avond nog een nieuwe serie afgewerkt. De Jong snapt in ieder geval de actie van Unicum en wacht verder rustig af. ,,Als het andersom was gebeurd, hadden we het ook gedaan. Dat vind ik wel te billijken. Verder moeten we afwachten. Meer kan ik er op dit moment ook niet mee.”

Amateurvoetbal