Het complex van Sportvereniging Wissel.
Volledig scherm
Het complex van Sportvereniging Wissel. © Google

Wissel - Go Ahead Deventer gestaakt na meerdere opstootjes en ‘dreigende sfeer’

UPDATEDe wedstrijd in de vijfde klasse F tussen Wissel en Go Ahead Deventer is zondag vlak voor tijd gestaakt nadat zo'n vijftien supporters het veld opkwamen. Het was de thuisploeg die besloot van het veld te stappen vanwege de dreigende sfeer.

Met nog een kleine vier minuten op de klok en een 2-3 stand ontstonden volgens Go Ahead Deventer-bestuurslid Bas de Groot meerdere opstootjes na een botsing tussen spits Jordy Molemans en een Wissel-speler. 

Vervolgens kwam er volgens Wissel een groepje van zo’n vijftien Go Ahead-supporters het veld op, nadat er volgens de thuisclub klappen waren gevallen. Trainer Willem Hulshof haalde zijn spelers van het veld. ,,Er ontstond een matpartij met rake klappen. De scheidsrechter floot met een keutel in de broek. Hij was te bang om in te grijpen. Ik heb mijn spelers in bescherming genomen.” Welke verdediger van Wissel betrokken was bij het incident wilde Hulshof niet zeggen. ,,Mijn team is al genoeg beschadigd.”

De Groot had een andere lezing. ,,Toen de boel bedaard was, bleek de keeper van Wissel ondertussen rood te hebben gekregen, omdat hij bij een opstootje een speler van ons bij de keel zou hebben gepakt. Na die kaart ging hij ook nog met de scheidsrechter in discussie. Ik kon dat niet goed beoordelen, want ik stond er te ver vanaf. De rode kaart was in mijn ogen de reden voor Wissel om van het veld te gaan.” 

Dat er supporters het veld op kwamen, bestrijdt hij. ,,Met de supporters wordt de staf en de reservespelers bedoeld, denk ik. Het klopt dat die het veld zijn opgerend toen de opstootjes ontstonden, maar naar mijn idee kwamen zij om de boel tot bedaren te brengen. Er werd door beide supportersgroepen wel geschreeuwd vanaf de kant, maar ook dat is gesust.” 

Ongelukkig

Arbiter John Hoven herkent zich niet in het verhaal van Hulshof. Volgens hem was er weinig aan de hand en verliep de wedstrijd redelijk normaal. Vlak voor tijd zag hij dat de spits van Go Ahead Deventer en de verdediger van Wissel ongelukkig met elkaar in botsing kwamen. ,,Ze hadden de ogen gericht op de bal en liepen op volle snelheid tegen elkaar aan. Ik constateerde geen overtreding.” De keeper van Wissel kwam volgens Hoven vervolgens verhaal halen en greep een verdediger van Go Ahead Deventer vast. ,,Hij kreeg geel, maar daarna schold hij me uit. Een tweede gele kaart en dus rood.” De spelers van Wissel verlieten vervolgens het veld. 

Wat Hoven betreft, had de wedstrijd gewoon uitgespeeld kunnen worden. ,,Het was af en toe stevig, maar ik heb geen natrappen of slaan gezien. Go Ahead Deventer wilde ook gewoon verder spelen, maar Wissel niet. Het bestuur van Wissel voelde zich bedreigd door de tegenstander.” De arbiter zag wel dat er tijdens het opstootje begeleiding van de uitploeg het veld op kwam lopen. ,,Ik heb ze verzocht terug te keren. Zelf heb ik geen knokpartij gezien. Het was duwen en trekken. Publiek op het veld heb ik ook niet gezien. Ik was op de helft van Wissel bezig met het opstootje. Wat er in mijn rug gebeurde kon ik niet zien. Toen ik mij na een minuut omkeerde, zag ik geen publiek of begeleiding op het veld.”

Dat Hoven volgens Hulshof met ‘een keutel in de broek’ floot, neemt hij koeltjes op. ,,Ik ben voor de wedstrijd al naar het toilet geweest”, zegt hij lachend. ,,Ik ben niet bang uitgevallen. Ik fluit vaker wedstrijden die als risicoduel te boek staan.” De kans dat de laatste vier minuten uitgespeeld gaan worden, acht Hoven nihil. Wel denkt hij dat Wissel een boete kan krijgen voor het staken van een wedstrijd. ,,Maar ik ben geen jurist.” 

Hoven is zelf zondagavond gebeld door de KNVB. ,,Ze wilden weten of alles goed met mij ging. Ik heb ze gezegd dat ik niet ben bedreigd.” Neemt Hoven zichzelf wat kwalijk? ,,Als ik achteraf kijk, had ik wat vervelender moeten fluiten. Dan ga je voor elk wissewasje de fluit hanteren. Alleen gaat het hier om de vijfde klasse. Veel overtredingen ontstaan dan door onbenulligheid, omdat de speler de techniek niet hebben om het voetballend op te lossen.”

Rapport

Er wordt volgens De Groot in ieder geval rapport opgemaakt door de scheidsrechter. Hij betreurt de gang van zaken. ,,Het is heel vervelend dat we in één adem genoemd worden met een gestaakte wedstrijd, maar we moeten ons hier niet schuldig over voelen. We houden er vooralsnog rekening mee dat er een onderzoek kan komen door de KNVB.”

Amateurvoetbal