Volledig scherm
Magelhaen- en Vasco da Gamastraat. © Nico Brons

30 appartementen in het Hogekwartier voor bewoners portiekflats Kruiskamp

Er gloort hoop op een nieuw huis voor de bewoners van de portiekflats aan de Magelhaen-, Vasco da Gama- en Leif Erikssonstraat in Amersfoort: De Alliantie gaat 30 appartementen in het Hogekwartier reserveren voor deze mensen.

Alle dertig huizen komen in het flatgebouw dat nu schuin tegenover zwembad Amerena, in de kruising van de Operaweg met de Hogeweg, wordt gebouwd. In de Zeeheldenbuurt in Kruiskamp staan nu 240 portiekflats in de sociale sector (alles met een maandbedrag tot pakweg 720 euro). Die moeten over twee jaar worden gesloopt, om plaats te maken voor de bouw van Park Weelde 3. Daar komen 400 nieuwe huizen, waarvan 320 sociaal en 80 in de vrije sector.

De huidige bewoners van de portiekflats krijgen de mogelijkheid zich in te schrijven voor de nieuwe huizen, maar mochten volgens de regels van De Alliantie niet opteren voor een huis in één van de vele nieuwbouwprojecten in de buurt. ‘Mocht’, want de gemeenteraad brak begin deze maand een lans voor deze groep Amersfoorters, en droeg De Alliantie op de regels te versoepelen.

Versoepeling

Dat doet de corporatie nu door een deel van de woningen in het Hogekwartier te reserveren. De gemeenteraad wilde dat de versoepeling in dezelfde nieuwbouwwijk ook zou gelden voor het nog te bouwen buurtje met 66 eengezinswoningen tussen woontoren Cadenza en het pand waar de verslaafdenopvang van Hirundo zit.

Maar dat gaat niet door: op het moment dat de gemeenteraad haar wens uitsprak, was de inschrijving voor het project al geopend. De inschrijving intrekken zou betekenen dat de spelregels tijdens de wedstrijd worden gewijzigd, en dat vindt de corporatie niet eerlijk.