Volledig scherm
© ANP

Aanrander Hellestraat (32) ook verdacht van verkrachting

De 32-jarige man die wordt verdacht van een poging tot het verkrachten van een 17-jarig meisje in de binnenstad van Amersfoort moet ook terecht staan voor een eerder gepleegde verkrachting. Hij blijft tot aan zijn proces in oktober achter de tralies.

De verdachte met een Nederlands-Antilliaanse achtergrond en zonder vaste- woon en verblijfplaats stond vanochtend kort voor de rechter om de vervolgstappen in het strafonderzoek aan te horen. De geestelijke vermogens van de man, die volgens zijn advocaat tegen zwakbegaafdheid aan zit, verdienen volgens de rechtbank nadere beschouwing. De verdediging krijgt daarnaast meer tijd om bewakingsbeelden vooraf en na de bijna-verkrachting te bestuderen.

De uitleg van de rechtbank was nadrukkelijk ook gericht aan het 17-jarige slachtoffer, dat samen met haar moeder in de zaal zat. Ze werd in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 februari na een avondje stappen met vriendinnen door een onbekende man aangevallen in de Hellestraat. Hij was haar gevolgd vanaf de Hof en drong zich, toen het meisje zijn avances afwees, ter hoogte van de supermarkt Coop met geweld aan haar op.

Gillen

Volgens de dagvaarding van het Openbaar Ministerie ging de verdachte met zijn hand onder de rok en de panty van zijn slachtoffer en duwde hij zijn lijf tegen haar aan. Het meisje belandde op de grond en werd opnieuw betast. Omdat ze bleef gillen en schreeuwen staakte de verdachte zijn pogingen bij haar binnen te dringen. De beveiligingscamera's legden vast hoe ze zich rennend uit de voeten maakt. Tot het bewijsmateriaal behoort ook een telefoonopname van het incident. Een vriend van het slachtoffer, wiens nummer ze vlak voor de aanval in paniek heeft gebeld, hoort wat er zich op dat moment afspeelt in de Hellestraat.

De politie heeft uiteindelijk de hulp van het publiek nodig om de verdachte, die bijna vier maanden buiten beeld blijft, op te pakken. Beelden van het incident in een regionaal opsporingsprogramma op 22 mei leveren een stortvloed aan tips op over de identiteit van de man. Niet lang daarna wordt hij aangehouden. Tussen de bellers zit ook een vrouw die beweert in oktober vorig jaar te zijn verkracht door dezelfde persoon als op de beelden. Het Openbaar Ministerie voegde de zaak na onderzoek toe aan de tenlastelegging. Waar het incident plaats vond, vermeld de tenlastelegging niet.