Volledig scherm
© Thinkstock

Aantal honderdplussers in regio daalt; Amersfoort telt er nog 15

Het aantal honderdplussers in onze regio daalt. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs publiceerde.

Volgens het CBS woonden er op 1 januari 2189 honderdplussers in heel Nederland. Exact 50 van hen woonden in onze regio. Het overgrote deel van de honderplussers is vrouw. 43 van de 50 mensen die de honderd hebben aangetikt zijn vrouw.

De afgelopen decennia nam het aantal honderdplussers vrijwel jaarlijks toe, maar sinds enkele jaren stokt dit. Het CBS verwacht dat het aantal weer zal stijgen vanaf 2020, mede dankzij een kleine babyboom na de Eerste Wereldoorlog.

Vrouwen

Telde Amersfoort in 2016 nog 22 mensen van honderd jaar en ouder, in 2019 zijn het er nog 15. Het overgrote deel is vrouw. Slechts één van de vijftien personen is een man.

Amersfoort loopt daarmee exact in lijn met het landelijk gemiddelde van 2,7 honderdplussers op iedere duizend tachtigplussers. Uitschieters naar boven zijn Baarn (5,1 honderdplussers per duizend tachtigplussers) en Bunschoten (4,1 honderdplussers per duizend tachtigplussers).

Renswoude en Eemnes zijn de enige gemeenten die geen honderdplussers huisvesten. In heel Nederland komt dit in 38 van de 355 gemeenten voor.

Scherpenzeel en Woudenberg tellen allebei één honderdplusser. In Scherpenzeel is de oudste persoon een vrouw.

Woudenberg gaat tegen de trend in, daar is de oudste persoon een man. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!