Volledig scherm
De volkstuintjes liggen aan de zuidelijke voet van de Zuidereng en zijn afgezoomd met meidoornhagen. © AD

Actie tegen 'landjepik‘ volkstuinen Soest mislukt

De gemeenteraad van Soest wil in grote meerderheid meewerken aan het verplaatsen van volkstuintjes naar akkerland op de Eng, om plaats te maken voor de bouw van een woon-zorgcentrum voor mensen met dementie.

Een amendement van Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) om af te zien van 'landjepik‘ op de Eng, om de Eng te beschermen, werd donderdagavond ingetrokken, toen bleek dat de rest van de gemeenteraad er geen sympathie maar wel veel ergernis voor kon opbrengen. ,,Het zou betekenen dat volkstuinen worden afgenomen aan volkstuinbezitters die daar soms al 35 jaar een tuin hebben’’, zei PvdA-raadslid Ad Witlox. ,,Is dat maatschappelijk verantwoord?“

De publieke tribune was volgepakt met leden van volkstuinverenging De Uitwijk, die vreesden voor hun toekomst als het amendement zou worden aangenomen. Er is een wachtlijst met 50 wachtenden. De 125 moestuinen spelen een belangrijke sociale en opvoedkundige rol voor de naastgelegen flatwijk Smitsveen, meent De Uitwijk. 

De vereniging kondigde aan tot de hoogste rechter te zullen gaan, als Soest geen compensatie zou bieden voor het opheffen van de tuintjes. CDA-raadslid Peter Lucas wees GGS erop dat ze maar eens moet accepteren dat de grond op de Eng op een andere manier wordt gebruikt dan ‘in uw utopische wereld de bedoeling is‘. ,,De mens ondergeschikte maken aan groen lijkt ons een bizarre keuze‘’, zegt Karin Scholten van Soest 2002.

Jan Paauw van GGS zei ook dat zijn partij problemen heeft met de rommel op volkstuinen en dat er nogal eens tuinafval wordt verbrand. Dat werd wel door andere partijen erkend. Wethouder Harrie Dijkhuizen deed de oproep aan het bestuur van de vereniging om zich te houden aan afspraken die er zijn gemaakt over het aanzicht van de tuinen. Paauw riep hem op actief op te treden.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!