Volledig scherm
© ANP XTRA

Amersfoort bouwt 500 sociale huurwoningen extra

De komende twee jaar worden in Amersfoort 500 sociale huurwoningen extra gebouwd. 300 hiervan zijn permanent, 200 tijdelijk en vooral bedoeld voor mensen die verhuizen uit een zorg- of opvanginstelling.

De nieuwbouwoperatie is het effect van afspraken die woningcorporaties de Alliantie, Portaal en Omnia Wonen achter de schermen met de gemeente Amersfoort hebben gemaakt. Naast deze concrete plannen gaan de corporaties ook vaart zetten achter de bouw van 198 huizen, die nu al op de planning staan. In het bericht waarin de vier partijen hun plannen gisteren samen bekendmaakten, staat niet wáár de huizen precies moeten komen.

Extra sociale huurwoningen zijn broodnodig in Amersfoort. Op dit moment bedraagt de gemiddelde wachttijd voor een huis in deze sector (alles tot een maandbedrag van grofweg 720 euro) ruim negen jaar. In 2016 legde de gemeente zichzelf de verplichting op om in 2021 2000 extra woningen te hebben gebouwd.

Eind vorig jaar, toen verantwoordelijk wethouder Menno Tigelaar (ChristenUnie, Wonen) moest melden dat aantal niet te gaan halen, bleef de teller steken op 700, met nog eens 300 in aanbouw. Amersfoort telt op dit moment 19.000 sociale huurwoningen, op een totaal van bijna 66.000 huizen.

Begin dit jaar meldde wethouder Tigelaar overigens al werk te willen maken van de bouw van tijdelijke huizen. Er komen er in ieder geval 79 in voormalig verzorgingshuis De Liendert. Of deze huizen onderdeel uitmaken van het zojuist gepresenteerde plan om 200 tijdelijke huizen te bouwen, konden de betrokkenen gisteren niet zeggen.

De vier partijen hebben niet alleen afspraken gemaakt over nieuwbouw, maar ook over de staat van de huidige sociale huurwoningen. Zo gaan de Alliantie en Portaal bij renovatie van woningcomplexen en nieuwbouw huizen isoleren, waardoor deze in de toekomst kunnen worden aangesloten op een warmtenet. Omnia Wonen stelt ‘per project te bekijken hoe ver ze wil gaan met isoleren’.

Kamers

Alliantie en de gemeente beginnen daarnaast volgend jaar met een project, waarin kamers beschikbaar worden gesteld voor mensen die verhuizen uit een zorg- of opvanginstelling. De corporatie gaat hiervoor huurders zoeken die een kamer ter beschikking willen stellen, de gemeente zorgt voor de begeleiding van de nieuwe bewoners.