Volledig scherm
Leen Alberts. © AD

‘Amersfoort was in de middeleeuwen de vierde bierstad van het land’

Het boek Brouwen aan de Eem van auteur Leen Alberts (53) over de biergeschiedenis van Amersfoort is genomineerd voor de Joop Witteveenprijs voor het beste historische boek over de eetcultuur in Nederland en Vlaanderen.

Quote

Het water uit de beken uit de Veluwe die in de Eem samenkwa­men was helder, zoet en zacht

Leen Alberts

Op 15 november wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Amsterdam Symposium on the History of Food in de aula van de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoeksboek Brouwen aan de Eem: Amersfoort, een Stichtse bierstad in de late Middeleeuwen van Leen Alberts neemt het op tegen het boek De Amsterdamse Herberg 1450-1800 van Maarten Hell.

Utrechter Alberts, geschiedenisdocent aan de lerarenopleiding (PABO) aan de Hogeschool Utrecht, deed onderzoek naar het bierverleden van Amersfoort. ,,Er is veel onderzoek gedaan naar de drie grootste biersteden van die tijd in Nederland: Haarlem, Gouda en Delft. Maar er is eigenlijk weinig tot geen onderzoek gedaan naar de bijna honderd bierbrouwers die zich tussen 1300 en 1600 afwisselend in Amersfoort hebben gevestigd. Na mijn onderzoek kan ik de conclusie trekken dat Amersfoort de vierde bierstad van Nederland was.’’

Helder

Een van de vragen die Alberts onderzocht is waarom Amersfoort ineens een aantrekkelijke plek was om bier te brouwen. ,,Dat had te maken met de beken uit de Veluwe die samenkomen in de rivier de Eem, daardoor was het water heel helder, zoet en zacht.’’ 

Onderzoeker Alberts constateert dat rond 1550 steeds meer brouwerijen uit Amersfoort vertrokken. Dat had met de ligging van de stad te maken. ,,De concurrentie was groot. Amersfoort lag niet aan een doorgaande rivier, waardoor veel schepen niet langsvoeren.’’

Volgens Alberts is het goed dat er meer kennis komt over de brouwgeschiedenis van Nederland. ,,In Nederland brouwden ze eerder met hop dan in België en toch weet niemand dat. Speciaal bier is populair en dus is het ook goed dat de kennis van ons bierverleden wordt gedeeld. Daar mogen we trots op zijn.’’

De Joop Witteveenprijs wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt door de Universiteit van Amsterdam. Joop Witteveen was culinair historicus en oprichter van de Gastronomische Bibliotheek en zat tot 2016 zelf in de jury.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!