De Amersfoortse meester-ijsmaker Gian Maria Da Fies.
Volledig scherm
De Amersfoortse meester-ijsmaker Gian Maria Da Fies. © Nico Brons

Amersfoorts bekendste Italiaan net op tijd terug uit Italië: ‘Nu heerst daar een hoop paniek’

Gian Maria Da Fies, misschien wel de bekendste Italiaan van Amersfoort, keerde afgelopen zondag terug uit Noord-Italië. Van paniek om het Corona-virus was toen nog geen sprake. ‘Maar dat is nu heel anders.’

Da Fies is druk bezig met het schoonmaken en opruimen van zijn ijssalon in de Langestraat in het centrum. Komende zaterdag gaat San Marco voor de eerste keer in het seizoen weer open. De meester-ijsmaker keert elke winter terug naar zijn geboortestreek, in de provincie Treviso, net onder de Alpen. Het gedeelte van Italië waar het aantal mensen dat besmet is met het Corona-virus snel oploopt. 

,,We zijn net voor de paniek vertrokken. Zondag was er nog maar één man overleden door het virus”. Inmiddels staat het aantal doden door het virus in het Zuid-Europese land op elf en zijn hele dorpen afgesloten voor de buitenwereld. ,,Mijn zoon van 14 gaat in Italië naar school. Hij zou met mijn vrouw terugvliegen, maar nu wachten ze samen af  in Nederland. Alle scholen zijn dicht tot 1 maart en misschien duurt het nog wel een maand langer.” Ook het openbare leven ligt grotendeels plat, weet de ijsmaker. ,,Mijn zoon zit op basketbal maar alles is afgelast. Alle activiteiten waarbij mensen bij elkaar komen, zijn van de baan.”

Hamsteren

Da Fies heeft regelmatig contact met zijn familie. ,,Als er nieuws is, dan appen we elkaar wel.” Volgens de laatste berichten zijn Italianen aan het hamsteren geslagen. ,,Er wordt flink ingeslagen in de supermarkten", iets wat Da Fies niet goed snapt. ,,Ik geloof nooit dat er een tekort aan eten komt. Er is altijd we ergens een plek waar je eten kan halen.”  

Zijn eigen ijsproductie komt niet in gevaar. Hazelnoten, pistachenoten en amandelen importeert Da Fies uit Italië. ,,De hazelnoten heb ik al binnen. En mijn citroenen en sinaasappelen komen vers uit Sicilië. Maar goederen kunnen geen besmettingen doorgeven, dus mijn productie komt niet in gevaar.”