Volledig scherm
Het gerechtsgebouw in Utrecht waar het Amersfoortse stel voor de politierechter stond. © ANP

Amersfoorts stel schreef maanden lang 800 euro huur van moeder (85) op eigen rekening

Een Amersfoorts stel is vanmiddag door de politierechter bij verstek veroordeeld tot 80 uur werkstraf voor oplichting van hun 85-jarige moeder en schoonmoeder.

Woningbouwvereniging Alliantie begreep er niet veel van. Jarenlang ging het goed met de betaling van de huur en opeens bleef het geld uit. De onbetaalde rekeningen van een huurster op leeftijd, bleven zich sinds juni 2016 opstapelen. Zeven maanden lang werd er niet betaald. Reden voor een onderzoek én een dreigende huisuitzetting.

Algauw klopte de Alliantie aan bij de 38-jarige Van B., die als zaakwaarnemer de financiën voor haar schoonmoeder regelde. Pertinent weigerde ze medewerking aan het onderzoek. Gevraagd naar inzage in bankafschriften, bleef ze volharden in een ‘nee’. Ook bij de politie ontkende ze iets te weten van de 800 euro die maandelijks ontbrak op de rekening van de woningbouwvereniging.

Quote

Er is ernstig misbruik gemaakt van haar vertrouwen. Dat maakt de zaak zo pijnlijk.

Officier van justitie

Haar partner D. (53) liet evenwel meer los. Volgens de rechter vertelde hij half half dat de huur die bedoeld was voor de Alliantie, via een constructie op hun gezamelijke rekening belandde. ,,Hij heeft een schuldbekentenis getekend voor een bedrag van 6000 euro. Onduidelijk is waarom hij zijn handtekening niet zette voor het totaalbedrag. Dat kunnen we hem vandaag helaas niet vragen, omdat hij hier niet is verschenen’’, aldus officier van justitie Van der Horst.

Zijn bejaarde moeder kan nog altijd niet geloven dat ze is opgelicht door haar eigen zoon. Ze is ervan overtuigd dat er een andere reden moet zijn waardoor de huur al die maanden niet is betaald. ,,Dat maakt de zaak zo pijnlijk’’, aldus de officier van justitie. ,,Er is ernstig misbruik gemaakt van haar vertrouwen. Dat ze uiteindelijk toch niet haar woning is uitgezet, is niet te danken aan de inzet van de verdachten.’’

Verduistering 

Ondanks de ontkenning van schoondochter, zijn zowel de officier als de rechter ervan overtuigd, dat de verduistering het gezamenlijke werk is van het Amersfoortse stel. ,,Het lijkt erop dat de zoon zijn partner uit de wind probeert te houden’’, aldus de officier die voor beiden een taakstraf eiste van 80 uur. De rechter kon zich vinden in het strafvoorstel en vonniste hetzelfde aantal uren werken.

De verduistering van de huurbedragen zou mogelijk zijn ingegeven door schulden. Van B. werd al eens eerder veroordeeld voor oplichting en verduistering. Het stel werd vanmiddag vrijgesproken van mishandeling van hun moeder en schoonmoeder.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!