De parkeerplaatsen in het Gildenkwartier blijven grotendeels leeg na het invoeren van vergunningparkeren.
Volledig scherm
De parkeerplaatsen in het Gildenkwartier blijven grotendeels leeg na het invoeren van vergunningparkeren. © AD

Amersfoorts wijkje in zorgen om herinrichtingsplan

Een deel van de bewoners is niet gerust op de veranderingen die eraan zitten te komen in hun wijk Jeruzalem. Ze vrezen dat er nog meer parkeerplaatsen verloren gaan.

Parkeren was de afgelopen jaren al een heet hangijzer in de wijk. Nadat er vergunningparkeren was ingevoerd in het naastgelegen Gildenkwartier kampt het jaren 50 buurtje met ernstige overlast van vreemdparkeerders.

Nu de riolering in Jeruzalem en het zusterwijkje Jericho vervangen moet worden, grijpt Amersfoort de gelegenheid aan om ook de straten, stoepen, het groen en de straatlantaarns te vernieuwen. De bewoners van met name Jeruzalem zijn bang dat daardoor parkeerplaatsen gaan verdwijnen.

,,In het rapport staat nergens vermeld hoeveel parkeerplaatsen de wijk nu telt, en hoeveel dat er na de herinrichting zullen zijn’’, zegt Margreeth Brouwer namens een deel van de bezorgde bewoners. ,,Dat bezorgt ons op z’n zachts gezegd een onrustig gevoel.’’

Tijdens een informatiebijeenkomst voor de buurt werd gesteld dat er per saldo niet minder parkeerplaatsen zouden komen. ,,Maar we zien in het ontwerp dat er op verschillende plekken wordt gekozen voor langsparkeren in plaats van het huidige insteekparkeren’’, zegt Brouwer. ,,Dat kost ruimte, dus we zijn benieuwd hoe dat zonder verlies van plaatsen kan gebeuren.’’

Uitzondering

De rest van het plan kan wel op goedkeuring rekenen van de buurt, misschien met uitzondering van de aanleg van uniforme beukhaagjes tussen de voortuinen en de trottoirs. ,,Dat kan her en der ten koste gaan van een stukje voortuin, maar bovenal moet je je afvragen of je deze afscheiding niet moet overlaten aan de bewoners zelf’’, aldus Brouwer.

De woordvoerder zou het prettig gevonden hebben als de gemeente eerst bij de bewoners was langs gekomen voordat ze hun inrichtingsplan gingen schrijven. ,,Dan hadden ze kunnen horen waar de werkelijke problemen van deze wijk zitten. Nu hebben we een rapport dat ergens op een bureau is geschreven door iemand die hier misschien nog nooit geweest is en waar we als bewoners achteraf nog op mogen reageren. Dat is in onze ogen de verkeerde volgorde.’’

  1. Foppe Witzel was zeer actief voor zijn dorp Nijkerkerveen, tot alzheimer hem velde
    PREMIUM
    Van wieg tot graf

    Foppe Witzel was zeer actief voor zijn dorp Nijkerker­veen, tot alzheimer hem velde

    In de rubriek Van wieg tot graf vertelt journalist Jeroen de Valk het levensverhaal van een onlangs overleden stads- of streekgenoot. Vandaag het leven van Foppe Witzel (1933 - 2020). Na een lange carrière als onderwijzer werd Foppe Witzel de officieuze historicus van het dorp Nijkerkerveen. Hij was er ook betrokken bij de totstandkoming van een sporthal, een kerk en een museum. Tot alzheimer hem velde.