Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Amersfoortse huurders in de knel: ‘Vooral zzp’ers worden geraakt’

De coronacrisis treft hoe langer hoe meer Amersfoorters in de portemonnee — zo ook bewoners van sociale huurwoningen. Woningcorporaties krijgen inmiddels ‘enkele meldingen per dag’ van huurders bij wie het geld op is.

Roodgloeiend staat de telefoon nog niet. Maar bij De Alliantie, Portaal en Omnia Wonen, de drie grote corporaties die actief zijn in de regio Amersfoort, begint men zich wel zorgen te maken over de gevolgen van de crisis voor hun huurders. ,,Het gaat — op zo’n achtduizend huurders — nu in totaal om tien à twintig meldingen, dus het valt in getal mee, maar het zijn natuurlijk schrijnende gevallen", aldus Herman Nieuwenhuis, woordvoerder van Omnia Wonen.

Het merendeel van de huurders met financiële problemen is zzp’er. ,,We wijzen hen op verschillende regelingen die de overheid in het leven heeft geroepen, en kijken ook of wij zelf iets voor ze kunnen betekenen”, aldus Nieuwenhuis. De Alliantie en Portaal doen hetzelfde. ,,Hoe eerder mensen bij ons komen, hoe beter we ze kunnen helpen”, stelt Stefan Gradisen van Portaal.

‘Kletslijn’

Wie financiële problemen heeft, hoeft in ieder geval niet bang te zijn om op straat te belanden: het kabinet heeft alle huisuitzettingen verboden. ,,En anders hadden wij er zelf wel een streep doorgezet”, aldus Gradisen. Portaal neemt daarnaast een bijzondere maatregel om eenzaamheid onder met name ouderen tegen te gaan: de corporatie heeft een ‘kletslijn’ geopend, waar huurders die om een praatje verlegen zitten naartoe kunnen bellen. ,,Die gaan we de komende tijd verder onder de aandacht brengen.”

Verder hebben de corporaties collectief de kantoren gesloten, hangen in trappenhuizen en bij liften flyers met tips om besmettingen te voorkomen en worden reparaties zoveel mogelijk uitgesteld. ,,Alleen degene die spoed hebben, zoals lekkage, voeren we nu uit”, stelt Petra van Schaik van De Alliantie. Daar is volgens haar algemeen begrip voor; er worden nauwelijks defecten gemeld.