Amersfoortse jongen (17) zwaargewond door explosie in schuur Soest

videoEen 17-jarige jongen uit Amersfoort is dinsdagavond zwaargewond geraakt bij een explosie van een patroon in een schuur bij zijn vader aan de Birkstraat in Soest. Hij is met een zwaar aangetaste hand, scherven in zijn been en een mogelijk doof oor afgevoerd. Hij verkeert buiten levensgevaar.

Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

De explosie vond plaats in een schuur achter het huis van zijn vader waarin hij aan een oude motor aan het knutselen was. Die motor had hij  volgens de partner van zijn vader, Karin Wegbrands, geërfd van zijn onlangs overleden grootvader in Polen. Tussen de spullen vond hij een tiental kleine buisjes waarvan hij er een probeerde open te hakken met hamer en beitel. Volgens politiewoordvoerster Willemijn Pomper gaat het om lichte industriële explosieven die worden gebruikt bij werk aan het spoor, die aan de rails worden vastgemaakt en ontploffen als er een trein aankomt.

,,Het waren kleine rode buisjes. Hij wist niet dat het patronen waren. Hij dacht dat het ampullen met vaseline of iets dergelijks waren‘’, vertelt Wegbrands. ,,Nooit is het bij hem opgekomen dat dat explosieven kunnen zijn en wij hebben ook geen idee hoe die bij de spullen van zijn opa terecht zijn gekomen.‘’

Door het hakken ontplofte de patroon. ,,Wij waren niet thuis maar volgens zijn verhaal en dat van de buren moet het een luide klap zijn geweest‘’, aldus de stiefmoeder van het slachtoffer. ,,Eén hand lag helemaal open en hij had scherven in zijn knie. Hij is luid schreeuwend naar buiten gerend om de buren te alarmeren.‘’

De jongen is opgenomen Meander Medisch Centrum. Wegbrands maakt zich vooral zorgen over het functioneren van zijn hand en één oor. ,,Hij kon er niks meer mee horen, zei hij. We maken ons erg zorgen of dat wel goedkomt.”

De politie heeft het onderzoek naar het incident afgesloten. ,,Het gaat niet om een misdrijf, maar om een noodlottig ongeval en daarmee is het geen zaak voor de politie meer", aldus Pomper.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!