Rechts Sovjet-soldaat Timofej Gendin. Onderzoeker Remco Reiding achterhaalde zijn identiteit.
Volledig scherm
Rechts Sovjet-soldaat Timofej Gendin. Onderzoeker Remco Reiding achterhaalde zijn identiteit. © sovjet ereveld

Amersfoortse onderzoeker achterhaalt na tachtig jaar identiteit van gesneuvelde Sovjet-soldaat Timofej

De Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding heeft opnieuw de identiteit achterhaald van een op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven soldaat.

Zijn naam is Timofej Gendin. Donderdag kregen zijn kleinkinderen in Oekraïne te horen dat opa niet langer vermist is.

Al sinds de oorlog lag Gendin onder een verkeerd gespelde naam begraven op het Sovjet Ereveld in Leusden. Decennialang vroeg zijn familie zich af wat er toch met hem was gebeurd, nadat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het front was vertrokken. Nooit keerde hij terug en nooit hoorde de familie nog iets over hem. Zijn vrouw Jekaterina en hun drie kinderen – zoon Pavel, dochters Lidia en Ljoebov – bleven in onzekerheid achter. Allen zijn inmiddels gestorven.

Krijgsgevangen

Het verlossende nieuwsbericht van Stichting Sovjet Ereveld over het lot van hun geliefde kwam pas deze week. Uit het verre Nederland. Bijna tachtig jaar nadat Gendin in 1941 naar het front was vertrokken vanuit Soldatske, in het noordoosten van Oekraïne.

Hij werd krijgsgevangen genomen door de Duitsers, bevrijd door de Amerikanen en begraven in het Limburgse Margraten. Daarvandaan werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar het Sovjet Ereveld in Leusden, waar nu 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie rusten.

Daar begon in 1998 de langdurige zoektocht van Reiding naar de identiteit van de soldaten. In totaal heeft hij meer dan 210 families opgespoord.

Onlangs wist Reiding de identiteit van een andere in de oorlog gesneuvelde, Russische soldaat te achterhalen, Ivan Tsjelmodejev. Ook hij lag min of meer anoniem begraven op het Sovjet Ereveld op Rusthof in Leusden. Als 33-jarige werd hij naar het front gestuurd en in de zomer van 1942 krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. Hij overleed kort na de bevrijding door Amerikaanse soldaten aan tuberculose.