Volledig scherm
André van Duin en Janny van der Heijden in de Eemhaven in Amersfoort. © Omroep MAX

André van Duin en Janny van der Heijden varen op de Eem

Komiek en acteur André van Duin en Janny van der Heijden, bekend als jury-lid van Heel Holland Bakt, voeren voor hun tv-show Denkend aan Holland van Almere via Spakenburg naar Amersfoort.

Samen met Janny's hond Nhaan stappen André van Duin en Janny van der Heijden, beiden te zien in het populaire tv-bakprogramma Heel Holland Bakt, in Almere op hun boot Haedi en varen naar eigen zeggen 'van oud naar nieuw'. Van Almere naar Amersfoort. Een tocht van twee dagen en 44 kilometer varen.

De route voert het tweetal dwars door Almere via het Gooimeer en het Eemmeer naar het vissersdorp Spakenburg. De volgende ochtend vervolgt het duo over de rivier de Eem via Eemdijk, Eembrugge, Baarn en Soest hun weg naar Amersfoort.

Op het Gooimeer stappen André en Janny aan boord van een schip met palingvissers. Die laten het tweetal zien hoe de paling wordt gevangen. Aan het einde van de dag varen ze de oude haven van Spakenburg binnen en meren aan naast de traditionele botters. Het duo is onder de indruk van de Spakenburgse haven.

Wandeling

De volgende dag starten ze de dag met een wandeling over de Spakenburgse zaterdagmarkt en slenteren langs kraampjes. Volgens André kun je niet in Spakenburg zijn zonder een bakje kibbeling te halen. Na de versnapering varen ze verder naar Amersfoort. Onderweg bezoeken ze ook het pontje bij Eemdijk. Op de Eem is het weer rustig en dus mag Janny van André daar haar stuurkunsten oefenen.

Tijdens de opnamen van het Omroep MAX-programma, die vanavond om 22.15 uur op NPO1 wordt uitgezonden, zijn indrukwekkende en pittoreske beelden van het centrum van Amersfoort en Spakenburg vanuit de lucht gemaakt. Tussen alle prachtige beelden door worden historische feiten en weetjes verteld. De opnames voor de aflevering van vandaag werden overigens al medio mei gemaakt.

André van Duin: ,,Ik heb genoten van het mooie oude Amersfoort en het gezellige Spakenburg met z'n heerlijke vis!"

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!