Volledig scherm
Wethouder Van Beurden reed Piet Noorman naar ontmoetingscentrum De Oude Bieb in Achterveld. © Saskia Berdenis van Berlekom

Automaatje al duizend keer op pad

Vrijwilligersinitiatief Automaatje rijdt ouderen naar hun afspraak. De duizendste rit was deze week in Achterveld. Wethouder Van Beurden was voor de gelegenheid chauffeur.

Bij binnenkomst in ontmoetingscentrum De Oude Bieb zitten de chauffeurs van vrijwilligersorganisatie ANWB Automaatje samen aan een grote tafel te genieten van koffie en cake. De Leusdense wethouder Erik van Beurden (Welzijn), drinkt een kopje koffie mee. Hij kreeg de eer om het duizendste ritje rijden met Achtervelder Piet Noorman.

De 83-jarige Noorman maakt iedere maand wel een keer dankbaar gebruik van Automaatje. Door zijn leeftijd en gestel is hij niet meer zo mobiel als hij zou willen, terwijl hij enorm kan genieten van de dorpse gezelligheid in het ontmoetingscentrum. Samen met de wethouder en drie chauffeurs van Automaatje – die snel hun kanariegele petje opzetten – poseert hij graag voor de foto. ,,Bij de tweeduizendste rit kom ik weer terug”, zegt wethouder Van Beurden met een glimlach.

Quote

Als een klant wil dat de chauffeur meegaat naar een afspraak, dan kan dat

Willem van Middelaar

Achterveld is de zevende gemeente die meedoet aan de vrijwillige taxiservice onder de paraplu van de ANWB. ,,Met 22 chauffeurs brengen wij mensen naar hun afspraak. In totaal zijn er 120 deelnemers die zo nu en dan contact opnemen voor een ritje’’, vertelt Willem van Middelaar, coördinator van Automaatje in Achterveld. ,,Veel ritten moeten naar het ziekenhuis, maar we rijden ook ritten naar familie of naar een kaartmiddag.’’

Per reis wordt door de passagier 30 cent per kilometer aan de chauffeur betaald. ,,De meeste chauffeurs zijn erg flexibel’’, vertelt Van Middelaar. ,,Als de klant graag wil dat de chauffeur mee naar binnen gaat bij een afspraak, dan kan dat. Dat maakt het hier ook zo succesvol.”

Kerstmarkten

Populair in de decembermaand zijn ritjes naar Duitse kerstmarkten. Chauffeurs die daar voor voelen, kunnen zich inschrijven op een lijst. ,,Doorgaans worden de kilometers vooral afgelegd tussen Achterveld, Stoutenburg en De Glind’’, aldus Van Middelaar.

Vervelen doet het taxichauffeuren volgens hem nooit. ,,Een man van honderd jaar oud uit Leusden komt twee keer per week voor een ritje van ongeveer een half uur. Dan vertelt hij mij verhalen over vroeger. Over wat hij allemaal in zijn leven heeft meegemaakt en waar hij werkte. Zo leer je de mensen ook een beetje kennen.’’