Het regende hard in Leusden.
Volledig scherm
Het regende hard in Leusden. © Arjan Gotink

Avondvierdaagse Leusden afgebroken: onweer leidt tot paniek onder jonge lopers

Onder talrijke jonge deelnemers aan de Avondvierdaagse in Leusden is gisteravond paniek uitgebroken toen er tijdens de tocht onweer losbarstte. De wandeltocht werd afgebroken.

Dat de organisatie de tocht liet doorgaan, kwam haar op veel kritiek van ouders te staan. Andere Leusdenaren namen het voor de organisatie op, en wezen op de eigen verantwoordelijkheid van ouders. De organisatie meldde in de aanloop op Facebook dat de tocht door zou gaan omdat weerberichten erop wezen dat pas na 21.00 uur slecht weer werd verwacht. 

In een verklaring op haar Facebookpagina wees de organisatie erop dat alle wandelaars veilig zijn gefinisht. ,,Kort voor de start was de verwachting dat de vijf kilometertocht zonder problemen kon worden uitgelopen. Helaas zijn we door het (on)weer ingehaald en hebben de organisatie en vrijwilligers alles in het werk gesteld om iedereen veilig binnen te halen.’’

Onverantwoord 

Sommige ouders noemden de beslissing gisteravond onverantwoord om de tocht door te laten gaan omdat voorspellingen op diverse apps tussen 18.00 en 20.00 uur ’s avonds op onweer in Leusden wezen. ,,Mijn kind kwam echt bang thuis.’’

Een deel van hen vond het onbegrijpelijk en wees op de risico’s. ,,Wat doe je met een enorme groep kinderen die in paniek kan raken als het onweer eerder komt?’’ Enkele ouders namen hun kinderen vroegtijdig weer mee naar huis, en vroegen zich af waarom de organisatie het risico nam. ,,Is het wijsheid om met code geel voor heel de provincie Utrecht te wandelen met zoveel kinderen?” In veel gemeenten werd de wandeltocht afgelast vanwege naderend noodweer.

Andere ouders namen het op voor de organisatie. ,,Die heeft een weloverwogen beslissing genomen met de beste bedoelingen. Is verkeerd uitgepakt, daar baalt iedereen van. Ook de organisatie lijkt me. Uiteindelijk kan ook iedereen zelf een keuze maken.’’ Anderen wijzen erop dat ouders ook zelf buienradar of andere apps kunnen raadplegen en op grond daarvan beslissen of ze hun kinderen laten meelopen.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!