Volledig scherm
De landing leverde spannende momenten op. © Privéfoto

Ballonlanding bij Pyramide loopt maar net goed af

videoNormaal gesproken zoeken ballonvaarders een weiland of open veld om veilig te kunnen landen, maar maandagavond liep dat in Austerlitz even anders. 

Henk van Steeg, wiens vrouw Elles met de ballon meevoer, plaatste een filmpje van het voorval op Instagram. Daarin is te zien dat het maar net goed afloopt. De spectaculaire landing trok veel bekijks. ,,Het was best een beetje spannend, maar dat kwam ook omdat ik wat hoogtevrees had”, gaf Elles, die de ballonvaart voor haar 38ste verjaardag kreeg, toe. 

Ze stapte in haar woonplaats Amersfoort in en hoopte ook over die omgeving te vliegen, maar door de wind dreef de ballon richting het zuidwesten. ,,Omdat we een heel stuk over bossen en het militair oefenterrein vlogen, werd het steeds lastiger om te landen.” 

Stuurmanskunst 

Een eerste poging mislukte, de landingsruimte bleek te krap. Omdat de gasflessen van de ballon opraakten, zat er daarna niets anders op dan de ballon aan de grond te zetten bij de N224 naast De Pyramide van Austerlitz. Daardoor scheerde het gevaarte rakelings over een paar boomtoppen en het dak van restaurant De Pyramide. Door de stuurmanskunst van piloot Rob Wiegers werd de mand uiteindelijk veilig op de grond gezet op een hoek van de provinciale weg.

,,Het was best heftig om zo dicht langs de bomen te vliegen”, zegt Ellis. ,,De landing was ook vrij hard omdat die half op de weg en half in de berm was, maar daar zijn we goed op voorbereid.” Lachend: ,,Het verkeer op de weg werd gelukkig tegengehouden, waardoor we nog een kleine file hebben veroorzaakt.”

Elles heeft geen moment het idee gehad dat het verkeerd zou aflopen. ,,De ballonvaarder was erg ervaren, daardoor heb ik steeds het idee gehad dat het goed zou komen.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!